O-STA

Za radovedne: drugi koncert cikla Filharmoničnih klasičnih koncertov Slovenske filharmonije

dirigent in pianist Alexander Lonquich
Orkester Slovenske filharmonije

V četrtek in petek, 23. in 24. novembra 2023, boste v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma ob 19.30 lahko prisluhnili drugemu koncertu iz cikla Filharmoničnih klasičnih koncertov - FKK z naslovom Za radovedne. Orkester Slovenske filharmonije bo z izvrstnim dirigentom in solistom na klavirju Alexandrom Lonquichom izvedel dela treh klasicističnih skladateljev, ki so svoje skladbe ustvarili v času, ko so svet preplavljale ideje francoske revolucije.

Francoska skladatelja François-Joseph Gossec in Étienne-Nicolas Méhul sta danes širšemu občinstvu manj znana, v času življenja pa sta delovala kot prava emblema francoske revolucije. Njuno revolucionarno nabito glasbo je občudoval tudi Napoleon, ki je Méhulu kot enemu prvih celo podelil najvišje odlikovanje viteškega reda, legijo časti, ki ga je ustanovil leta 1802. Na koncertu Za radovedne bosta zazveneli Gossecova skladba Marche lugubre, ki je nastala kot posvetilo padlim upornikom v vstaji v mestu Nancy leta 1790, ter Méhulova Simfonija št. 1 v g-molu, nad katero sta se pozneje navduševala tudi Mendelssohn in Schumann. Koncert bosta ciklično zaokrožila Mozartova Rondo za klavir in orkester št. 1 v D-duru in Koncert za klavir št. 25 v C-duru, ki sta nastala v dunajskih letih, zadnjem in najuspešnejšem obdobju skladateljevega ustvarjanja. Tudi v teh gre prepoznati revolucionarni naboj ter tehnično in strukturno dovršenost, ki ju je skladatelj dosegel v zadnjih letih svojega življenja.

Orkester Slovenske filharmonije bo vodil nemški pianist in dirigent Alexander Lonquich, ki spada med najpomembnejše interprete svoje generacije. Redno sodeluje z vrhunskimi svetovnimi orkestri, kot so Dunajski filharmoniki, Filharmonični orkester milanske Scale, Orkester Tonhalle iz Züricha, Filharmonični orkester iz Luksemburga in drugi, obenem pa se zvesto posveča tudi komorni glasbi. Na koncertu z Orkestrom Slovenske filharmonije se bo predstavil v dvojni vlogi dirigenta in pianista.

O bogati koncertni ponudbi abonmaja Filharmonični klasični koncerti - FKK, ki združuje mojstrovine dunajske klasike z deli iz različnih slogovnih obdobij, si lahko več preberete na spletni strani.

Nakup vstopnic za koncert Za radovedne pa lahko opravite prek spleta na tej povezavi ali v podhodu Maxija na Prešernovi cesti 10 vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter uro pred koncertom.

T +386 1 24 17 299

E vstopnice@cd-cc.si