O-STA

Svetovalnica za psihološko pomoč v Velenju do sedaj izvedla več kot 80 svetovanj

24. november 2023

Svetovalnica za psihološko pomoč v Velenju do sedaj izvedla več kot 80 svetovanj

V Velenju že od aprila na naslovu Trg mladosti 2 deluje Psihološka svetovalnica Posvet. Svetovalnica je namenjena posameznikom, parom in družinam v duševni stiski. Psihološko svetovanje je brezplačno. Od odprtja do konca oktobra so v Velenju opravili 31 individualnih svetovanj in več kot 50 svetovanj po telefonu, izvedli so 86 svetovalnih ur. So pa svetovanja anonimna in uporabnikom ni treba navesti kraja bivanja. Naslednje leto bo Velenje dobilo tudi svetovalnico za mladostnike. Mestna občina Velenje bo za namen obeh posvetovalnic naslednje leto namenila 18.500 evrov in tudi sredstva za najem prostora.

Projekt brezplačnega psihološkega svetovanja je zasnovan kot javna psihološka svetovalnica za pomoč odraslim osebam, parom in družinam v trenutkih hude čustvene stiske, ko je stiska še obvladljiva in ne sodi v okvir psihiatrije. Program predstavlja nadgradnjo zdravstvenega varstva in je opredeljen v ukrepih Resolucije o nacionalnem programu duševnega zdravja 2018-2028.

Program izboljšuje kvaliteto življenja prebivalstva, preprečuje poslabšanje socialno-ekonomskega položaja, razbremenjuje zdravstveni sistem, ker hitro pomagajo posameznikom, da ostanejo delovno aktivni in tako preprečujejo dolgotrajne bolniške odsotnosti zaradi različnih težav na področju duševnega zdravja. Poleg univerzalne preventive (informiranje javnosti o programu, dostopnost odraslim posameznikom in družinam) s selektivno preventivo dosegajo tiste ciljne skupine, ki so zaradi različnih dejavnikov tveganja (stiska staršev in otrok ob ločitvi, družinskih in partnerskih težavah, ob izgubi, depresivno razpoloženje, tesnoba) bolj ogrožene za nastanek težjih duševnih motenj. Težave v družinskem in partnerskem življenju vplivajo na počutje in funkcioniranje vsakega od nas. Izgube občutka varnosti, pripadnosti, topline, razumevanja se odražajo v delovnem in socialnem okolju, najbolj razdiralne učinke pa občutijo otroci. Večji del družinskih težav izvira iz neuspešnega, nejasnega komuniciranja, ki vodi v ponavljajoče se konflikte. Člani ožje in širše družine na nerazrešene spore odreagirajo z okrnjeno psihično in fizično kondicijo, ki lahko vodi v neprilagojeno, nasilno ali samomorilno vedenje. Zato je svetovanje v duševni stiski ključnega pomena za ohranjanje zdravja posameznika, družine in družbe.

V okviru Centra za psihološko svetovanje Posvet, ki je podružnica društva v javnem interesu na področju varovanja zdravja in humanitarne organizacije na področju zdravstva Slovenskega združenja za preprečevanje samomora, deluje 27 psiholoških svetovalnic.

Za svetovanje se lahko interesenti naročijo na telefonski številki 031 778 772 od ponedeljka do četrtka od 12. do 15. ure in v petek od 12. do 14. ure. Za svetovanje ne potrebujejo napotnice ali zdravstvene kartice. Čakalne dobe na pogovor v svetovalnici so kratke, do treh tednov. Pogovor s strokovnjakom traja od 45 do 50 minut. Svetovalci so usposobljeni strokovnjaki, ki znajo prisluhniti, vas podpreti in skupaj z vami poiskati možne rešitve iz stiske. Svetovalnico lahko obiščete, ko ste v stiski zaradi študija, službe ali upokojitve, težav v partnerskem odnosu, odnosov v družini, težav z vzgojo, občutka izgorelosti, osamljenosti, brezvoljnosti, razmišljanja, da življenje nima več smisla, izgube bližnje osebe, pomembnih življenjskih odločitev ...

Ker so tudi pri mladostnikih prepoznali potrebo po psihološki pomoči, bodo januarja 2024 odprli svetovalnico za mladostnike tudi v Velenju. Na voljo bo brezplačno psihološko svetovanje za mladostnike med 14. in 18. letom, ki doživljajo akutno čustveno stisko. S tem se bo Velenje pridružilo k že 7 delujočim psihološkim svetovalnicam za mladostnike po Sloveniji. Naročanje bo možno na številki 031 778 772.

Psihološka svetovalnica v Velenju je del mreže 26 svetovalnic, ki delujejo v različnih krajih v vseh slovenskih regijah pod okriljem Centra za psihološko svetovanje Posvet, enote Slovenskega združenja za preprečevanje samomora, društva v javnem interesu na področju zdravstva in humanitarne organizacije. Program svetovalnic podpirajo Ministrstvo za zdravje, FIHO fundacija in številne občine, tudi Mestna občina Velenje. Več informacij na: www.posvet.org.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje