O-STA

Večer posvečen skladatelju Ambrožu Čopiju

skladatelj in dirigent Ambrož Čopi
Zbor Slovenske filharmonije

Za abrahama

Nedelja, 3. december, 19.30

Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonije

Predkoncertni pogovor ob 18.30

Zbor Slovenske filharmonije

Ambrož Čopi dirigent

Spored:

Ambrož Čopi:

Ero cras

O Radix Jesse

Tiha zemlja

I belive

Tres Cantiones Sacrae

O salutaris hostia

Two sacred hymns

He wishes for the cloths of heaven

Tiho je prišla z zvezdami

Missa amoris

Arise my love, my beautiful one

Glasbene pripovedi skladatelja Ambroža Čopija nagovarjajo pevce domačih in tujih zborov ter poslušalce že tri desetletja. Izbor skladb izraža njegov življenjski credo - veselje, upanje, ljubezen. V prepletanju različnih slogov, posvetnega in svetnega, v povezovanju starega in novega želi skladatelj preseči dimenzijo časa ter nas povabiti v svojo perspektivo sprejemanja in občutenja sveta.

Kot priprava na božič, praznik upanja in veselja nad novim koncert uvaja skladba Ero cras (Jutri bom z vami) Z uporabo večzborja ozvočuje gregorjanski koral. Vsebinsko se v njem predstavi sedem velikih t. i. o-antifon. Skladatelj v naslednjem ciklu v sodobnejši zvočnosti predstavi tri. Zadnja, O Oriens, se navezuje na skladbo I believe. Besedilo neznanega avtorja izraža vero v sonce, ljubezen in Boga kljub odsotnosti vseh treh. Skladatelj združuje različne kompozicijske tehnike, uporabljene v prejšnjih obdobjih, in citate. Posebno mesto ima v makaronskem verzu Ave maris stella in dva hommagea, W. Byrdu in C. Monteverdiju ob koncu prvega dela koncerta, ki se v veselem vzdušju sklene s tremi psalmi. Drugi del uvede cikel na besedila iz Visoke pesmi. Da bi z zvočnostjo približal čas kralja Solomona, je skladatelj uporabil antični judovski modus.

Cikel na besedila S. Kosovela iz Integralov se dotika ljubezni na mistični način ob neprisotnosti ljubljene osebe, kot občutje ali silhueta iz sanj. V skladbi He wishes for the cloths of heaven želi z uporabo steklenih krogel (kozarcev) pričarati dimenzijo sanj. "Imam le sanje, ki ti jih polagam pod noge." Brezpogojno in iskreno ljubezen začutimo v priredbi ljudske Eno drevce, ki se sklene z mislijo "Nikdar se ne bom več ženil" ... Maša ljubezni za zbor in jazz trio je hvalnica ljubezni. Sakralno besedilo skladatelj naveže na zemeljsko ljubezen z uporabo plesnih ritmov swinga, sambe, tanga ...

Ambrož Čopi je študiral kompozicijo pri Danetu Škerlu in Urošu Rojku. Za svoje dosežke je med študijem prejel naziv mladi glasbenik leta 1995 in Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani (1997). Svoja prva znanja iz vokalne glasbe in dirigiranja je pridobil kot asistent dirigenta Stojana Kureta. Vodil je vrsto slovenskih zborov: Komorni zbor Iskra Bovec, Komorni zbor Nova Gorica, Mešani pevski zbor Obala, APZ Univerze na Primorskem, Komorni zbor KGBL in druge. Z njimi je prejel petnajst zlatih plaket na državnih tekmovanjih ter osemindvajset prvih mest in več zlatih priznanj v tujini. Z Akademskim pevskim zborom Univerze na Primorskem je nastopil kot finalist za veliko zborovsko nagrado Evrope v Toursu v Franciji leta 2009. Za svoje interpretacije je prejel številne posebne nagrade, večkrat je bil tudi nagrajen za izjemne dosežke z zborom in kot najboljši dirigent tekmovanja. Leta 2014 mu je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podelil Gallusovo plaketo - najvišje priznanje JSKD RS za izjemne umetniške dosežke na glasbenem področju. Leta 2016 je prejel Škerjančevo priznanje, ki mu ga je podelil Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana za izjemne zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole. Istega leta je za izjemne dosežke za obdobje zadnjih dveh let prejel najprestižnejše nacionalno priznanje - nagrado Prešernovega sklada.

Njegove skladbe so predstavljene na petih avtorskih zgoščenkah Lirični akvareli (APZ Tone Tomšič, dirigent Stojan Kuret), So ptičice še snivale (ČarniCe, dirigent Stojan Kuret), Praeparate corda vestra (Komorni zbor Ave, dirigent Ambrož Čopi), Sanjam (Slovenski komorni zbor, dirigentka Martina Batič) in I believe (DePZ Glasbene šole Koper, dirigentka Maja Cilenšek / Vikra, dirigentka Petra Grassi / Vokalna akademija Ljubljana, dirigent Stojan Kuret). Partiture so izdane pri založbah Astrum in Sulasol. Ambrož Čopi poučuje na Umetniški gimnaziji v Kopru, Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana ter kot zunanji sodelavec na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot strokovni ocenjevalec in član žirij je vabljen na različne zborovske manifestacije in tekmovanja, kot so Gdansk in Krakov (Poljska), Preveza (Grčija), Varna (Bolgarija), Sankt Petersburg (Rusija), Derry (Irska), Jurmala (Latvija), Tours (Francija), Kerkrade (Nizozemska), Arezzo (Italija), Singapur (Singapur), Tajpej (Tajvan), Split (Hrvaška), Maribor (Slovenija), kot predavatelj pa sodeluje na zborovskih seminarjih ter mojstrskih tečajih za zborovske dirigente in skladatelje doma in v tujini.