O-STA

Tradicionalni novoletni koncert Orkestra Slovenske filharmonije

Novoletni koncert Orkestra Slovenske filharmonije
sopranistka Nika Gorič
dirigent Philipp von Steinaecker
Orkester Slovenske filharmonije

PO, 1. januarja 2024, ob 18. uri

Tradicionalni novoletni koncert

Glasbeni dragulji

Orkester Slovenske filharmonije

Dirigent: Philipp von Steinaecker

Solisti:

Nika Gorič, sopran

Miran Kolbl, violina

Gregor Marinko, violončelo

Program:

Antonín Dvořák, Karneval - koncertna uvertura, op. 92

Benjamin Ipavec (ork. Aljoša Tavčar), Pomladni veter, za sopran in orkester

Bedřich Smetana (prir. Bernd Alois Zimmermann), Polka v G-duru, JB 1:115, "Podeželanka"

Bedřich Smetana, "Če o tebi kdaj kaj takega bi jaz izvedela", arija Marinke iz opere Prodana nevesta

Antonín Dvořák, Romanca za violino in orkester v f-molu, op. 11

Mihail Ivanovič Glinka, "Težko mi je, oče moj", kavatina Ljudmile iz opere Ruslan in Ljudmila

Marjan Kozina, Bela krajina

*

Bedřich Smetana, Uvertura k operi Prodana nevesta

Antonín Dvořák, "Meseček ljubi moj vrh neba", arija Rusalke iz istoimenske opere

Antonín Dvořák, Gozdni mir, op. 68, št. 5, za violončelo in orkester

Nikolaj Rimski-Korsakov, "Rada z družicami tja v grad bi šla", arija Sneguljčice iz istoimenske opere

Modest Petrovič Musorgski, Gopak iz komične opere Soročinski sejem

Igor Stravinski, Ognjeni ptič, baletna suita (1945)

Kaščejev peklenski ples

Uspavanka

Finale

Zasanjane melodije iz čeških gajev, ognjeviti ritmi ruske glasbe in vedre pesmi iz naše lepe dežele. Naj se novo leto začne z igro nežnosti in veselja.

Novoletni koncert 2024 bo z najlepšimi melodijami slovenskih, čeških in ruskih skladateljev občinstvu pričaral praznični vstop v novo leto. Poleg odlomkov iz priljubljenih oper, kot so Prodana nevesta, Ruslan in Ljudmila, Rusalka in Sneguljčica, bosta na sporedu tudi Bela krajina Marjana Kozine, ki s svojo živostjo in optimizmom predstavlja eno najpogosteje izvajanih slovenskih simfoničnih del, in muzikalno igriv samospev Pomladni veter Benjamina Ipavca v priredbi Aljoše Tavčarja za sopran in orkester. K čarobnosti dogodka novoletnega dne, nas bo povedla tudi baletna suita Ognjeni ptič Igorja Stravinskega.

Slovenska filharmonija in Cankarjev dom z veseljem pripravljata prvovrstno novoletno glasbeno doživetje in vabita, da preživimo prvi novoletni dan skupaj - z glasbo, ki se bo lesketala v prazničnem razpoloženju.

.........................................

Orkester Slovenske filharmonije se skupaj s svojimi predhodnicami (Academia Philharmonicorum je bila ustanovljena leta 1701, Filharmonična družba leta 1794 in Slovenska filharmonija 1947) uvršča med najstarejše podobne institucije v Evropi. Orkester je nenehno rastel, najprej s svojimi domačimi stalnimi dirigenti, potem pa tudi s slavnimi dirigentskimi gosti, kot Carlos Kleiber, Riccardo Muti, Charles Dutoit in Daniel Harding. Orkester je sprva nastopal v matični dvorani Slovenske filharmonije, od leta 1982 pa pripravlja redne koncerte v kulturnem in kongresnem centru Cankarjev dom, kjer občinstvu ponuja abonmajske cikle z glasbo različnih slogovnih obdobij. Združuje najboljše domače glasbenike, ki so se jim po letu 1990 pridružili številni izstopajoči tuji instrumentalisti. V zadnjih desetletjih so turneje in gostovanja Orkester Slovenske filharmonije vodili v najprestižnejše dvorane in na odmevne festivale po vsem svetu. Od leta 2019 je Orkester Slovenske filharmonije tudi rezidenčni orkester Festivala Ljubljana.

Maestro Philipp von Steinaecker je znan kot izjemen strokovnjak za baročni repertoar in historično informirane izvajalske prakse, obenem pa se posveča tudi nemški romantiki in repertoarju druge dunajske šole. Njegov glasbeni razvoj sta pomembno zaznamovala sir John Eliot Gardiner, s katerim je sodeloval pri Orchestre Révolutionaire et Romantique, in Claudio Abbado, s katerim je sodeloval kot violončelist in eden od ustanovnih članov Mahlerjevega komornega orkestra, pozneje pa kot asistent dirigenta in gostujoči dirigent Abbadovega Orkestra Mozart. Steinaecker že več let uspešno nastopa tudi z Orkestrom Slovenske filharmonije.

Sopranistka Nika Gorič, ki se bo orkestru pridružila v izvedbi opernih arij, slovi po svoji izjemni vsestranskosti, saj blesti tako na koncertnih kot tudi na opernih odrih. Že v času študija na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, kjer je opravila umetniški doktorat, je pozornost pritegnila z izjemnimi uspehi. Kot študentka leta je prejela prestižno kraljičino nagrado "Queen's commendation for excellence", leta 2019 pa naziv "Associate of Royal Academy of Music". Redno nastopa z vrhunskimi svetovnimi orkestri doma in v tujini, med drugim tudi na abonmajskih koncertih Orkestra Slovenske filharmonije.

https://www.cd-cc.si/kultura/glasba/glasbeni-dragulji-novoletni-koncert-orkestra-slovenske-filharmonije

www.filharmonija.si

Gallusova dvorana, 20, 25, 30, 35 EUR, (19, 22, 27, 32 EUR)** za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence