O-STA

STA projekti tedna: Odpiramo prostor pogovorom o znanosti

Zadnji predpraznični dnevi so na Slovenski tiskovni agenciji minili v znamenju pogovorov o temah s področja znanosti. V okviru projekta STAznanost smo pripravili dve okrogli mizi. Na prvi smo v središče postavili umetno inteligenco, na drugi pa smo s sogovorniki podčrtali dosežke, izzive in obete slovenske znanosti v iztekajočem se letu. Obe okrogli mizi smo neposredno prenašali in sta na voljo na ogled na spletni strani video.sta.si. Več o portalu STAznanost in posnetki prenosov najdete v spodnjem prispevku.

STAznanost

STAznanost je spletni portal STA z vsebinami o znanosti, s poudarkom na dosežkih slovenske znanosti. O njegovi kakovosti priča tudi nagrada Evropske zveze za znanstveno novinarstvo, ki je naši urednici portala, novinarki in vodji video servisa STA Lei Udovč podelila tretjo nagrado na izboru za evropskega znanstvenega novinarja v letu 2023.

Ekipa portala STAznanost svoje bralce redno obvešča o novicah iz sveta znanosti, tako naravoslovja in tehnike, humanistke in družboslovja kot medicine in zdravja. Zadnje novice iz sveta znanosti lahko redno prebirate tudi v biltenu STAznanost, na katerega se lahko naročite na spletni strani portala. Z aktualnimi znanstvenimi temami in vprašanjih znanost popularizira tudi okroglimi mizami, na katerih gosti vrhunske strokovnjake. Dve taki so pripravili tudi v iztekajočem se tednu.

OKROGLA MIZA

Od orodja do avtorja: Krmarjenje po polju umetne inteligence po razcvetu

Kaj obstaja onkraj Chat GPT, ali je umetna inteligenca orodje ali tudi avtor, kakšen je njen vpliv na polje umetniške in kulturne produkcije, kakšni so trendi na področju velikih jezikovnih modelov in računalniškega vida ter nenazadnje regulaciji področja - z vidika osebnih podatkov, avtorskega prava in človekovih pravic. To so le nekatere izmed tem, ki so se jih sogovorniki dotaknili na okrogli mizi, ki jo je povezoval novinar STA Natan Vitežnik.


Znanost v 2023: Premiki, izzivi in priložnosti

Na okrogli mizi z naslovom Znanost v 2023: Premiki, izzivi in priložnosti so direktorica in direktorji raziskovalnih ustanov spregovorili o izstopajočih dosežkih slovenske znanosti v iztekajočem se letu, izzivih, s katerimi se raziskovalci srečujejo pri svojem delu, pa tudi perspektivah za prihodnost.


Okrogli mizi smo prenašali na kanalih STA in na video.sta.si in znanost.sta.si.

Priprava takšnega dogodka sicer vključuje še:

  • pripravo in razpošiljanje vabila ter vključitev v napovednik STA

  • vsebinsko zasnovo in vodenje pogovora

  • delitev prenosa na družbenih omrežjih STA

  • fotografiranje dogodka

  • kratke video izjave sogovornikov


*****

Kaj nas čaka v prihodnjem tednu?

V zadnjem tednu leta se bomo ozrli v pretekle mesece in s pregledom najpomembnejših projektov in medijskih partnerstev v letu 2023 orisali raznolika področja delovanja STA.

Kako do nas?

Več o naših aktualnih projektih, storitvah, novostih, dogodkih in posebnih ponudbah najdete tudi na profilu STA Marketing na LinkedInu, za sodelovanje in povpraševanje pa pišite na marketing@sta.si.