O-STA

Najpomembnejši projekti Slovenske tiskovne agencije v letu 2023!

Letu bomo v slovo pomahali s pregledom večjih medijskih sodelovanj in projektov, ki so zaznamovali delo Slovenske tiskovne agencije. Veseli smo, da so nas tako novi kot zvesti naročniki prepoznali kot zanesljivega partnerja pri medijski podpori njihovih dogodkov, ki jih v 2023 ni bilo malo. Naročnikom smo neprekinjeno zagotavljali dostop do servisa novic v slovenskem in angleškem jeziku, v času poletnih vremenskih ujm pa smo dostop do servisa novic o ujmah brezplačno omogočili zainteresirani javnosti.

V okviru STAkluba smo zagotovili tehnično in vsebinsko izvedbo več okroglih miz tako v živo kot v virtualnem okolju, visokokakovostne multimedijske vsebine STA na čelu z neposrednimi spletnimi prenosi pa so se tudi letos izkazale za pomemben produkt naše agencije. Ob tem je zaživel novi portal z dnevno video produkcijo, o katerem - pa tudi drugih novih projektih - lahko več preberete v spodnjem prispevku.

Hvala za vašo podporo in veselimo se novih zgodb, ki jih prinaša 2024.

ZAŽIVEL PORTAL STAvideo

STA že vrsto let sledi sodobnim tehnološkim trendom in potrebam trga. Naši ponudbi multimedijskih vsebin smo konec lanskega leta dodali video servis, nadgradnjo in obsežno obogatitev video ponudbe STA. STAvideo naročnikom omogoča uporabo in dostop do posnetkov in prenosov v živo z najpomembnejših aktualnih dogodkov iz Slovenije, video zgodb s področja politike, družbe, gospodarstva, kulture in športa ter tematskih video posnetkov iz Slovenije.

Naročnikom smo samo v letošnjem letu v okviru video servisa ponudili več kot 13.000 ažurnih video vsebin v različnih formatih, razvrščene v kategorije Dogodki in izjave, Video zgodbe, Tematski posnetki in Partnerske vsebine.


ZNANOSTI ŠE NAPREJ ODPIRAMO PROSTOR V MEDIJSKEM SVETU

STAznanost je spletni portal STA z vsebinami o znanosti, s poudarkom na dosežkih slovenske znanosti. O njegovi kakovosti priča tudi nagrada Evropske zveze za znanstveno novinarstvo, ki je naši urednici portala, novinarki in vodji video servisa STA Lei Udovč podelila tretjo nagrado na izboru za evropskega znanstvenega novinarja v letu 2023. Pomen portala STAznanost za popularizacijo znanosti je prepoznala tudi Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS, ki je STA tudi letos namenila sredstva za aktivnosti na tem področju.

Ekipa portala STAznanost svoje bralce redno obvešča o novicah iz sveta znanosti, tako naravoslovja in tehnike, humanistke in družboslovja kot medicine in zdravja. Pripravljajo pa tudi tedenski e-poštni bilten, na katerega se lahko naročite po elektronski pošti na spletni strani znanost.sta.si.


POMEMBEN ČLEN EVROPSKIH RAZVOJNIH PROJEKTOV

STA že več kot desetletje razvija nove medijske tehnologije, letos pa se je pridružila evropskima projektoma, financiranima v okviru programa Obzorje Evropa. Projekt OMINO se ukvarja z vprašanjem obvladovanja preobremenjenosti z informacijami, projekt TWON pa se osredotoča na proučevanje mehanizmov, ki jih uporabljajo socialna omrežja. STA bo v sodelovanju s partnerji pomagala razvijati predvsem modele in orodja za obdelavo informacij, primerna za medijsko industrijo.

PRENOVA PORTALA THE SLOVENIA TIMES

Spletni portal The Slovenia Times, ki v zadnjem letu nastaja pod okriljem STA, predstavlja vir kakovostnih in kredibilnih informacij o Sloveniji v angleškem jeziku. V letošnjem letu smo portal The Slovenia Times vsebinsko, tehnično in oblikovno prenovili.

Na sodobni spletni strani aktualnim dnevnim novicam iz lokalnega okolja novinarji STA dnevno dodajajo tudi druge vsebine, zanimive za angleško govoreče javnosti. Bralci na strani brezplačno najdejo aktualne novice s področja gospodarstva, politike, turizma, družbe, kulture, znanosti, športa in drugih področij družbenega življenja.

Tujegovoreča javnost v Sloveniji in po svetu kaže zanimanje po kakovostnih in verodostojnih vsebinah, saj število obiskovalcev portala narašča. Portal se v tej luči uveljavlja kot sodoben medij, ki predstavlja odlično priložnost za pozicioniranje različnih znamk, ki želijo doseči boljšo vidnost v Sloveniji in v svetu.

Na spletno stran The Slovenia Times lahko namreč umestimo partnersko vsebino v obliki oglasnih pasic, v primeru dogovora o medijski podpori lahko na portal vključimo tudi posebne vsebine, kot so neposredni spletni prenosi in multimedijski spletni fokusi, ki jih umestimo v posebno partnersko rubriko.