O-STA

V novo leto s koncertom GCC

Glasbeniki z GCC bodo drugi del sezone devetindvajsetič zapored začeli s tradicionalnim novoletnim koncertnim dogodkom 10. januarja ob 18.00 v cerkvi sv. Duha v Celju

Glasbeni sestavi Gimnazije Celje - Center (GCC), ki letos beležijo že 66. sezono neprekinjenega glasbenega ustvarjanja, v drugi del pestre sezone vstopajo z novoletnim koncertom. Ta bo v sredo, 10. 1. 2024, ob 18.00 v cerkvi sv. Duha v Celju, tako kot vse preostale prireditve letošnjega šolskega leta pa bo posvečen 111-letnici GCC.

Nastopili bodo Dekliški pevski zbor GCC pod vodstvom Davida Preložnika, DPZ 1. letnika pod vodstvom Eve Mutec, FaVoZa pod vodstvom Danijela Berdena, Nonet GCC pod vodstvom Barbare Arlič Kerstein, Gipsy sekstet GCC in The Šlagers pod vodstvom Saša Šonca.

Novoletni koncert je tudi tradicionalni uvod v drugi del sezone, ki jo povezuje osrednja tema letošnjega šolskega leta na GCC "Proti človeku". Prvi pomen v SSKJ predlog proti razlaga kot cilj, h kateremu je usmerjeno premikanje. V duhu današnjega časa, ko se zdi, da se lomijo vse družbene strukture, ko vlada moralna kriza, prepletena s potrošništvom in s človeško negotovostjo, je edina pot iz brezizhodnosti usmerjenost k človeku.

Leta 2024 bomo beležili 120-letnico Kosovelovega rojstva. Ta pesnik, mislec in vizionar je v svojih delih zaobjel duh svojega in današnjega časa. Njegove pesmi danes premorejo več resnice, kot so je v njegovem času. Človeka dramijo v življenje. Čeprav se zdijo njegove misli mračne, temačne, je vendarle verjel v človeka. Človeka, ki razume svoje poslanstvo. Iz pesmi namreč sije vera v boljšo prihodnost in v njih odseva svetloba pokončnega, pravičnega človeka. Človeka, ki stoji. "Odprite okna, odprite duri! V meni je čas, ko bo človek človeku − človek. V meni je čas, ko bo narod narodu − narod."

Za več kot 180 GCC-jevk in GCC-jevcev, ki jih povezujejo glasbeni sestavi šole, bo prihodnost zelo pestra. Januar bo minil v znamenju intenzivnih priprav in snemanj, februarja pripravljajo projekt ob slovenskem kulturnem prazniku, marca koncert ob svetovnem dnevu poezije, aprila jih čaka pomladni koncert in revije, maja akademija ob koncu šolskega leta in regijska tekmovanja, konec šolskega leta pa bo minil tudi v znamenju mednarodnih turnej ter poletnih nastopov v parku za šolo in središču mesta.

Vstop je prost!

PRILOGA: Fotoutrinki koncerta 2023 in grafike letošnjega koncerta (arhiv GCC)

Dodatne informacije: Rok Lipnik, ravnatelj, rok.lipnik@gcc.si ali 041-39-29-49