O-STA

Na UL FE je potekal že 26. seminar radijske komunikacije

Prejšnji teden je na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko (UL FE) potekal 26. redni letni seminar radijske komunikacije SRK 2024, na katerem so sodelovali strokovnjaki, ki se zanimajo za napredek in novejše dosežke ter razvojne perspektive na področju brezžičnih radijskih komunikacij. Poleg seminarskih predavanj so v avli fakultete postavili plakatne predstavitve, nekatera vabljena podjetja pa so predstavila zadnje dosežke merilne tehnologije.

SRK 2024: Pregled napredka in sodobnih tehnologij

Tridnevni seminar na UL FE je od srede do petka ponudil pregled najnovejših tehnologij in razvoja na področju radijskih komunikacij. Na uvodnem predavanju so bili predstavljeni rezultati svetovne radijske konference WRC-23, ki je konec lanskega leta potekala v Dubaju. Predstavniki Agencije za komunikacijska omrežja in storitve so predstavili strateške cilje Vlade RS, rezultate konference, nove pasove za javne mobilne storitve (IMT) in ostale novosti.

Zanimiva predavanja domačih in tujih strokovnjakov

Med drugim so udeleženci lahko prisluhnili predavanju o radijski astronomiji, na katerem je bilo govora o načrtu radijskih opazovanj z Lune in to s tiste strani, ki je vedno obrnjena proč od Zemlje. Dr. Janez Sterle z Internet Instituta je spregovoril o evoluciji od 5G do 6G ter tehnologijah za trajnostne in prožne komunikacijske sisteme, na zadnji dan seminarja pa so zbrani lahko prisluhnili tudi predavanju Luke Mustafa, ki je predstavil vedno bolj priljubljeno satelitsko povezljivost IoT.

Na podlagi izkušenj, pridobljenih v dobrih dveh desetletjih izvajanja, je Seminar radijske komunikacije postal uspešna oblika strokovnega izpopolnjevanja na podiplomski ravni, namenjena slovenskim strokovnjakom na hitro razvijajočem se področju radijskih komunikacij. Strokovnjakom iz prakse seminar vsa leta nudi splošen vpogled v aktualne razvojne smernice in hkrati omogoča poglabljanje v novo nastajajoče tehnologije.

Več o dogodku je na voljo na https://srk.fe.uni-lj.si/2024.