O-STA

Muzikal Odraščanje navdušil

V nedeljo, 18. 2., ob 18h je na Gimnaziji Celje - Center premiero doživel muzikal Odraščanje, ki je samostojno avtorsko delo sedanjih in nekdanjih dijakov GCC.

Avtorica Lara Kerznar v zgodbi spregovori o ljubezni, prijateljstvu, odnosu med mladimi in starši ter težavah odraščanja. Glavna junakinja Leja poskuša v svetu, v katerem na videz nima nobene podpore, uresničiti svoje sanje in hkrati osrečiti očeta. S sorojenci in z vrstniki se trudi krmariti med izzivi, ki jih prinaša najstniško obdobje, in iskanjem odgovora na vprašanje, kdo sploh sem.

Besedilo za muzikal je avtorica začela pisati že pred petimi leti, z namenom, da se razbremeni težav, s katerimi se je srečevala kot najstnica. Priprave na muzikal so potekale več kot dve leti, začelo se je že v letu 2021/22 s pripravljenim avtorskim besedilom, sledile so avdicije in izbor igralcev ter plesalcev, nato pregled besedila ... Uglasbitev sega vse od godalnega orkestra do rokovske ritem sekcije. Zahtevna izvedba je samo od ustvarjalcev glasbe terjala pol leta intenzivnega dela. Intenzivne vaje za odrsko postavitev pa potekajo že od začetka letošnjega šolskega leta.

Projekt je zahteven, ker vključuje delo šestih mentorjev in več zunanjih sodelavcev - uglasbitev, korektura besedila, režija, priprava koreografije, scenografija, kostumi, celostna podoba idr. Projekt je tudi velik finančni zalogaj, a smo se kljub vsemu odločili, da je ogled brezplačen.

Za uglasbitev sta poskrbela nekdanja dijaka Matic Dokler in Jernej Lah, besedilo je napisala Lara Kerznar, dijakinja GCC, sceno je pripravila profesorica Maja Rak, ki je poskrbela tudi za kostumografijo. Mentorsko sodeluje šest učiteljev (profesorici Bergit Vrečko in Nataša Grobelnik v režiji, profesorici Špela Lužar in Eva Mutec za koreografijo, profesorica Maja Rak scenografijo in profesor Sašo Šonc za celotno koordinacijo) in dva zunanja sodelavca, ki sta poskrbela za uglasbitev.

PRILOGA: Fotografije premiere

Dodatne informacije:

Rok Lipnik, ravnatelj, rok.lipnik@gcc.si ali 041-39-29-49