O-STA

Dnevi ZIFF, 5. do 8. 3. 2024

Program

Dnevi ZIFF, 5. do 8. 3. 2024

Znanstvenoraziskovalni inštitut Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (ZIFF) je bil ustanovljen pred 45. leti, 8. marca 1979, z namenom, da koordinira znanstvenoraziskovalno delo fakultete na področju humanistike in družboslovja. Temu svojemu namenu in poslanstvu sledi do danes.

Združuje vse zaposlene visokošolske učitelje in raziskovalce, ki se ukvarjajo z raziskovalnim delom na fakulteti ter že vrsto let povezuje kar 450 raziskovalcev in letno vodi okoli 100 raziskovalnih programov in projektov, s čimer sodi med največje raziskovalne organizacije v Sloveniji in je eno najpomembnejših znanstvenoraziskovalnih središč v državi na področju humanistike in družboslovja. Mnogi znanstveniki, ki delujejo v okviru ZIFF, sodijo v sam vrh svojih znanosti.

Leta 2021 je bila na UL FF sprejeta Strategija znanstvenoraziskovalnega dela za obdobje 2021 do 2024, ki kot eno prednostnih področij izpostavlja promocijo znanstvenoraziskovalnih dosežkov in odmevnih raziskav ter njihovih rezultatov v slovenskem in mednarodnem prostoru. Temu so namenjeni tudi Dnevi ZIFF, ki so bili prvič organizirani med 8. in 10. marcem 2023, letos pa v še dodatno razširjeni obliki ob 45. jubileju ZIFF potekajo od 5. do 8. marca 2024.

V okviru dogodkov v sklopu letošnjega programa bodo najprej predstavljena aktualna povezovanja in sodelovanja raziskovalcev UL FF z Egiptom. Nato bo ob stotem jubileju prof. dr. Naceta Šumija, ustanovnega člana ZIFF in njegovega prvega predstojnika, sicer pa enega najeminentnejših slovenskih umetnostnih zgodovinarjev, javno predavanje enega njegovih naslednikov prof. dr. Mateja Klemenčiča. Dogajanje se bo zaključilo s simpozijem raziskovalnega programa Slovenski jezik - bazične, kontrastivne in aplikativne raziskave, ki ga vodi prof. dr. Mojca Smolej, ter odprtjem razstave programa z naslovom Nazaj v prihodnost.

Najodličnejši znanstvenoraziskovalnih dosežki raziskovalcev UL FF iz let 2022-2023 bodo objavljeni v biltenu Odlična FF, ki bo v prostodostopni obliki dostopen na portalu e-knjige Založbe UL.

Program letošnjih Dnevov ZIFF je na voljo na tej povezavi.

Lepo vabljeni!