O-STA

Drugi slovenski kongres elektroporacije

Drugi slovenski kongres elektroporacije (foto UL FE)

Elektroporacija je vsestranska metoda za povečanje prepustnosti celične membrane, uporabna v medicini, biologiji, biotehnologiji, živilski tehnologiji in ekologiji. Zaradi svoje učinkovitosti, varnosti in vsestranskosti velja za metodo prihodnosti, slovenski raziskovalci pa na tem področju dosegajo pomembne rezultate in se uvrščajo v sam vrh. Z namenom povezati strokovnjake, študente in predstavnike podjetij Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) in Onkološki inštitut Ljubljana (OI) organizirata Drugi slovenski kongres elektroporacije, ki bo v petek in soboto, 15. in 16. marca, v Ljubljani.

Povezovanje in širjenje znanja

Z elektroporacijo se v Sloveniji ukvarja veliko število raziskovalcev, kar je potrdil tudi lanski prvi slovenski kongres elektroporacije, ki so se ga udeležili številni strokovnjaki z različnih področij - od tehničnih rešitev generatorjev do predkliničnih in kliničnih študij. Kongres, ki bo potekal na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko organizirata prof. dr. Damijan Miklavčič z UL FE, ki je skupaj s kolegi bistveno prispeval k razumevanju samega pojava elektroporacije in njene uporabe, in prof. dr. Gregor Serša z OI. Cilj prihajajočega kongresa je nadaljevanje povezovanja in odpiranje novih priložnosti za vzpostavljanje znanstvenih povezav, s tem pa tudi povečanje ravni ugleda in delovanja v mednarodnem prostoru.

Izjemni dosežki slovenskih strokovnjakov za elektroporacijo

Tesno sodelovanje UL FE oziroma natančneje Laboratorija za biokibernetiko in OI je v več kot treh desetletjih obrodilo številne sadove in zagotovilo izjemno prepoznavnost znanstvenih dosežkov tudi v svetovnem merilu. Elektrokemoterapija, genska transfekcija v terapiji raka in prihajajoča katetrska srčna ablacija so tri klinične aplikacije, kjer so prav slovenski raziskovalci orali ledino in bistveno pripomogli k razvoju teh terapij.

Več informacij in program drugega slovenskega kongresa elektroporacije je na voljo na povezavi https://kongres2024.elektroporacija.si.