O-STA

Rudolf Buchbinder napovedal program novega glasbenega festivala Grafenegg

Na poletnem festivalu, ki bo potekal v bližini Dunaja, bo nastopila vrsta glasbenih skupin iz Avstrije in tujine

Programski direktor Rudolf Buchbinder je napovedal program krstne izvedbe glasbenega festivala Grafenegg (Grafenegg Music Festival), ki bo prvi novi veliki festival simfonične glasbe v Avstriji po več kot 20 letih. Potekal bo vsako leto, in sicer na gradu Grafenegg, prvič leta 2007, med 23. avgustom in 9. septembrom. Program festivala se bo osredotočal na orkestrske koncerte in recitale mednarodnih skupin in solistov. Glasbeni festival Grafenegg se bo ponašal s čudovito lokacijo v bližini Dunaja, v srcu Evrope in na obrežju Donave, in ne bo povabil le obiskovalcev iz osrednje in vzhodne Evrope, temveč tudi uveljavljene skupine in umetnike s tega področja. Med takšne spadajo tudi uveljavljeni češki filharmonični orkester in njegov hišni komponist, odmevni Poljak Krzysztof Penderecki.

Festival bo odprl niz arij ameriške operne dive Renee Fleming, ki jo bo spremljal hišni orkester festivala, avstrijski Tonkuenstler orkester, ki ga vodi estonski dirigent Kristjan Jaervi. Prvi konec tedna bo zaznamoval tudi Londonski simfonični orkester, ki bo ponudil dva koncerta s pretežno ruskim repertoarjem pod taktirko glavnega dirigenta Valerija Gergijeva. Na enem od večerov se bo londonskemu orkestru pridružil tudi Rudolf Buchbinder, ki bo odigral Beethovnov Klavirski koncert št. 5.

Na odru festivala se bodo med drugim zvrstili še dirigenti Giovanni Antonini, Philippe Herreweghe, Zdenek Macal in Zubin Mehta; solisti Ian Bostridge, Alfred Brendel, Ernst Kovacic in Heinrich Schiff; izraelski in češki filharmoniki, Il Giardino Armonico in Mahlerjev komorni orkester.

Kot pojasnjuje Rudolf Buchbinder, grad Grafenegg, ki se razteza na 32 hektarjih urejenih vrtov, nudi edinstveno festivalsko vzdušje: "Grafenegg se nahaja le lučaj od Dunaja in je kljub temu umeščen v mirno podeželjsko okolje. Želimo si ponuditi celoten paket - obiskovalci naj uživajo v umirjenem vzdušju, si privoščijo kakšen izlet, odlično večerjo in kot zaključno poslastico še vrhunski koncert." V okolici gradu trenutno potekajo obsežna dela, med drugim se gradi nov odprti avditorij (dokončan bo leta 2007, sprejel pa bo 1670 obiskovalcev) in koncertna dvorana (končana leta 2008, sprejela pa bo 1.200 obiskovalcev). Skupaj bo po ceni od 6 do 89 evrov na voljo 15.000 vstopnic. Kupiti jih je mogoče od danes dalje, in sicer na naslovu www.grafenegg.com in številki +43-1-586 83 83.

Kontakti za novinarje:

Dr. Martin Zierold

Grafenegg Music Festival

T: +43(2742)908070-293

M: +43(676)88010-293

zierold@tonkuenstler.at

Informacije za medije in fotografije:

www.grafenegg.com/press

Schloss Grafenegg, 3485 Grafenegg 10, Austria

www.grafenegg.com