O-STA

Pomladni kulturni maraton

Gimnazija Celje - Center

Sporočilo za javnost

Pomlad se je Gimnaziji Celje - Center začela zelo kulturno. V četrtek, 21. 3., na prvi dan pomladi, smo v Narodnem domu Celje pripravili tradicionalno prireditev Pozdrav pomladi, tokrat s podnaslovom Amore e primavera con poesie di Alda Merini - ljubezen in pomlad s poezijo Alde Merini. V pomlad so nas pospremile stare italijanske kancone, poezija in ples.

Kmalu zatem so dijaki programa predšolska vzgoja z otroki Vrtca Anice Černejeve skozi umetnost predstavili različne poklice na prireditvi Vrtiljak 2024. Dogajanje na odru je bilo živo, barvito in polno mladostne energije.

Vrhunsko pa je kulturno dogajanje oplemenitilo gostovanje muzikala Odraščanje na festivalu Transgeneracije 2024 v Cankarjevem domu v torek, 2. 4. 2024. Ponovno so mentorji in dijaki poželi veliko navdušenja, aplavzov in pohval.

Že naslednji dan, 3. 4. 2024, smo v AQ galeriji GCC odprli razstavo "Borba za arhitekturo" našega nekdanjega dijaka Timoteja Jevšenaka. Razstava odpira obširne teme z nastavki za nadaljnje analize ne samo arhitekturne in urbanistične produkcije, ampak tudi družbene vloge, poslanstva in afirmacije prostorskih ustvarjalcev nekdanje socialistične Jugoslavije v primerjavi z aktualno sodobnostjo.

V pripravi na 20-letnico programa Umetniška gimnazija - likovna smer naši dijaki razstavljajo v Knjižnici Laško in Muzeju Laško do 20. 4., obletnico pa bomo praznovali z otvoritvijo jubilejne 20 študijske razstave in posebne razstave ob obletnici v četrtek, 16. 5., v Dvorcu Novo Celje, Centru sodobnih umetnosti Celje, Osrednji knjižnici Celje in AQ galeriji GCC.

S slovesno razglasitvijo rezultatov se je v soboto, 6. 4., v Celju zaključil 35. mladinski pevski festival, kjer sta kot najboljša zbora slavila Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj (dir. Erik Šmid) in Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje - Center (dir. David Preložnik).

Niz kulturnih prireditev se bo zaključil s tradicionalnim pomladnim koncertom, ki bo v četrtek, 18. 4. 2024, ob 19h v Narodnem domu Celje in s Pesmijo upora v petek, 26. 4., ob 19h v Narodnem domu Celje.

PRILOGA: Fotografije dogodkov (Pozdrav pomladi, AQ, Mladinski pevski festival in Vrtiljak)

Dodatne informacije:

Rok Lipnik, ravnatelj, rok.lipnik@gcc.si, 041-39-29-49