O-STA

Že več kot 3000 prijavljenih na spomladansko čistilno akcijo Mestne občine Celje

Za lepše mesto in krepitev čuta odgovornosti do narave, okolja in skupnosti

Celje, 9. april 2024 - Vse bliže je tradicionalna čistilna akcija v Mestni občini Celje, ki jo bomo izvedli ta konec tedna, v petek, 12., in v soboto, 13. aprila. Vremenska napoved za prihodnje dni je ugodna, tako da vse kaže, da bo akcijo mogoče izvesti po predvidenem časovnem načrtu. Njen namen je, da s skupnimi močmi naše mesto naredimo še lepše in okrepimo čut za odgovornost do narave, okolja in skupnosti.

Projekt vsako leto pripravimo v sodelovanju s stalnimi partnerji - vrtci in šolami, mestnimi četrtmi in krajevnimi skupnostmi, društvi in organizacijami ter javnimi zavodi in javnimi podjetji, pri čemer ima še posebno vlogo družba Simbio, ki s svojimi dejavnostmi dnevno skrbi za čisto Celje.

Doslej se je za sodelovanje v čistilni akciji prijavilo že več kot 30 ustanov in organizacij oziroma več kot 3000 udeležencev, pričakujemo pa, da se jih bo do začetka akcije še več.

Prvi dan čistilne akcije, v petek, 12. aprila, bodo okolico svojih ustanov čistili otroci iz vrtcev ter učenci in dijaki osnovnih in srednjih šol. Ta dan je čistilna akcija namenjena predvsem prostovoljcem iz celjskih javnih zavodov in javnih podjetij, zato bomo v njej sodelovali tudi zaposleni na Mestni občini Celje.

V soboto, 13. aprila, pa bo čistilna akcija v vseh mestnih četrtih in krajevnih skupnostih, tako da vljudno vabimo občanke in občane, da se nam pridružijo pri čiščenju okolja.

Čistilna akcija bo oba dneva potekala od 9. do 12. ure, prvi dan za javna podjetja in zavode do 14. ure.

Krajevne skupnosti in mestne četrti obvestila o zbirnih mestih prostovoljcev, zbirnih mestih za odlaganje vreč z odpadki in ostale pomembne informacije o izvedbi sobotne čistilne akcije objavljajo na svojih sporočilnih kanalih (spletne strani, FB, oglasne deske). Za informiranje so zadolženi koordinatorji KS in MČ, ki bodo poskrbeli za sprejem prostovoljcev, prevzem vreč in rokavic. Po končanem čiščenju bodo vreče z zbranimi odpadki prevzeli delavci Simbia in jih odpeljali v zbirni center v Bukovžlaku.

Ob tem opozarjamo, da čistilna akcija ni namenjena zbiranju odpadkov od obrezovanja dreves, urejanja zelenih površin ali kosovnih odpadkov iz gospodinjstev. Občani lahko oddajo kosovne odpadke vse leto brezplačno v zbirni center v Bukovžlaku.

V lanski spomladanski čistilni akciji smo zbrali skupaj 4940 kg odpadkov.

V primeru slabega vremena bomo čistilno akcijo izvedli 19. in 20. aprila 2024.