O-STA

Vrhunski fiziki in filmarji

Gimnazija Celje - Center

Sporočilo za javnost

Maturanti Tjaš Esih, Alen Labohar (oba 4. č) in Jure Šantej (4. b) so na slovenskem turnirju mladih fizikov prepričljivo zmagali in nas zastopali na naslednji stopnji. Aprila 2024 so se udeležili Avstrijskega turnirja mladih fizikov (AYPT) kot državni prvaki in predstavniki Slovenije na tem fizikalnem mednarodnem tekmovanju. Turnir je potekal v treh krogih, v katerih so predstavili svoje raziskave izbranih fizikalnih problemov, izzvali predstavitve drugih skupin in vrednotili njihove argumente v znanstveni razpravi. V konkurenci številnih evropskih držav so osvojili končno 12. mesto. Mentor ekipe je bil naš bivši dijak, Mitja Suvajac.

V aprilu se je zaključilo 11. državno tekmovanje iz znanja slovenščine Slovenščina ima dolg jezik: Književnost na filmu. Naše ekipe so ponovile lanski uspeh in v obeh kategorijah dosegle 1. mesto in zlato priznanje, več srebrnih in eno bronasto.

V kategoriji 1., in 2. letnik sta zlati priznanji prejela film Skok: Nuša Bohak, Eva Plešnik, Maruša Bevc Ribarić, vse 1. c, in Bor Golob, 2. a; in v kategoriji 3. in 4. letnik film Po sebi sem koval, ustvarjalke: Ela Pori, Meta Težak in Maja Logar, vse 4. i.

Srebrno priznanje pa filmi Ampak: Jerneja Sikošek, 3. i, Maks Rojc in Taja Podvratnik, oba 4. j; DoKončnost: Blaž Klinar, Janez Petriček, Jure Fludernik, Vid Čremožnik, Brin Zagoričnik, vsi 2. č; Ostajam: Ivana Bračun, Tilija Kučer, Bor Gradišek, Žana Gostečnik, Amelie Dejak, vsi 1. d; V svinjaku: Ažbe Lipnik Tirgušek in Svit Zagoričnik, 3. c, ter Brin Zagoričnik, 2. č; Še deset minut: Timotej Kristijan Kovač, 3. b, Tjaš Esih in Gašper Krajnc, 4. č; in bronasto priznanje film: Čas celi rane: Eva Mužerlin in Neža Lukanc, 1. d, ter Pija Herič in Lana Klöckl, 1. i.

Mentorice so bile Nataša Grobelnik, Maja Rak in Petra Lajlar.

PRILOGA: Fotografija iz AYPT in GCC-VideoRis logotip

Dodatne informacije:

Rok Lipnik, ravnatelj, rok.lipnik@gcc.si, 041-39-29-49