O-STA

Začenja se 12. akcija zbiranja očal za pomoči potrebne

Akcija bo potekala v vseh trgovinah HOFER od 13. aprila do 13. maja 2024

Lukovica, 11. april 2024: Da bi pomagali slabovidnim iz manj razvitih držav, ki si težko privoščijo okulistično oskrbo, so pri HOFERju znova združili moči z Lions klubom Ljubljana Barje in tako bo od 13. aprila do 13. maja v vseh trgovinah HOFER po Sloveniji potekala že 12. akcija zbiranja rabljenih očal. Ob tem je HOFER Centru za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne doniral 1000 evrov za nakup brajevega stroja.

Ali veste, da:

  • ima po ocenah Zveze društev slepih in slabovidnih v Sloveniji večje okvare vida kar od 30.000 do 40.000 posameznikov, hude okvare pa med 8.000 in 10.000;

  • ima na svetu po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije težave s kratko- ali daljnovidnostjo vsaj 2,2 milijarde ljudi;

  • bi približno 1 milijardi posameznikov lahko z ustrezno oskrbo okvaro vida preprečili ali vsaj delno ozdravili.

Da bi pomagali tistim, ki si okulistične oskrbe ne morejo privoščiti, pri HOFERju v sodelovanju z Lions klubom Ljubljana Barje tudi letos organizirajo akcijo zbiranja rabljenih očal.

KJE? V vseh 92 trgovinah HOFER po Sloveniji.

KDAJ? Od sobote, 13. aprila, do ponedeljka, 13. maja 2024.

KAJ? V namenske škatle na zlagalnih pultih ob blagajnah lahko oddate vaša odslužena, a uporabna navadna ali sončna korekcijska očala.


Kam gredo zbrana očala?

Vsa zbrana očala skrbno zapakirana po koncu akcije odpošljejo v francoski zbirni center Medico France, kjer jih označijo z optičnimi parametri, očistijo in predajo slabovidnim v manj razvitih državah. Akcija je tako odličen primer ponovne uporabe stvari. Očala, ki so za nekoga odpad, namreč za drugega postanejo nepogrešljiv pripomoček. "Vsako leto se v tej akciji zbere veliko število očal, ki imajo potencial, da spremenijo življenja. Hvaležni smo našim kupcem, da tako nesebično pomagajo tistim, ki si ne morejo privoščiti kakovostne okulistične obravnave," je povedal Bor Trček, vodja za trajnost in zagotavljanje kakovosti izdelkov pri HOFERju.

Kot pravi Aleš Polajnko, pooblaščenec za slepe, slabovidne in gluhoslepe v Zvezi Lions klubov Slovenije D-129, so izjemno ponosni, da je ta projekt prepoznan kot eden ključnih vseslovenskih Lions projektov: "Seveda pa so takšne akcije lahko uspešne le skupaj z odličnimi partnerji in HOFER je zagotovo eden izmed teh." V sklopu preteklih akcij so HOFERjevi kupci pomagali zbrati že več kot 122.500 rabljenih korekcijskih (navadnih in sončnih) očal. Kot je še poudaril Polajnko, se vsako leto (ker gre za evropsko pobudo in akcija poteka tudi v drugih državah) skupno zbere okoli 2 milijona očal, ki reciklirana in popravljena dosežejo uporabnike v manj razvitih državah.

HOFER začetek akcije pospremil z donacijo

Ob začetku 12. akcije zbiranja rabljenih očal je HOFER Centru za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne (Centru IRIS), ki pod isto streho izobražuje slepe in slabovidne otroke, otroke z avtizmom in otroke z duševno motnjo, tradicionalno predal donacijo v višini 1000 evrov. Letos bodo sredstva namenili za nakup brajevega stroja, ki služi za zapisovanje brajice v kombinaciji šestih izbočenih pik na papir in je kot šolski pripomoček nepogrešljiv predvsem na začetku osnovne šole. "Stroj omogoča pretvorbo besedila v brajevo pisavo, torej pike, ki jih je mogoče otipati in razumeti. Tako imajo tudi slepi možnost branja in komunikacije, kar je ključnega pomena za njihovo neodvisnost in samostojnost v vsakdanjem življenju," je pojasnila Romana Kolar, ravnateljica Centra IRIS.

Podporo akciji znova izkazal Tomaž Mihelič Marlenna

Akciji se je kot ambasador letos znova pridružil Tomaž Mihelič Marlenna, novinar in pevec, ki je kot ustanovitelj Humanitarno umetniškega zavoda sestre Marlene tudi sam aktiven pri nudenju pomoči posameznikom v Afriki: "Z velikim veseljem se ponovno pridružujem akciji zbiranja rabljenih očal, ki pomaga ljudem v stiski. V čast mi je, da lahko kot ambasador znova spodbudim javnost k sodelovanju." Veseli se vsake priložnosti, ki mu omogoča, da prispeva k boljšemu jutri za tiste, ki se soočajo z izzivi in omejitvami: "To, da lahko prispevam k projektu, ki bo pomagal slabovidnim otrokom in odraslim v manj razvitih državah, je nekaj, kar me resnično navdihuje."

Več o akciji zbiranja rabljenih očal: https://www.hofer.si/sl/druzbena-odgovornost/trajnostni-projekti/zbiralna-akcija-ocal.html

Video nagovor ambasadorja akcije Tomaža Miheliča: https://youtu.be/J7WOyl-yA0g

Kontakt
Oddelek za odnose z javnostmi

Telefon: 01/ 83 46 956
E-mail: mediji@hofer.si