O-STA

Pesem upora

GIMNAZIJA CELJE - CENTER; DRUŠTVO GCC, ZVEZA BORCEV ZA VREDNOTE NOB

SPOROČILO ZA JAVNOST

Zadnji odmev Mladinskega pevskega festivala Celje 2024 bo zazvenel 26. aprila v celjskem Narodnem domu s pesmijo upora v izvedbi sedanjih in nekdanjih pevcev FaVoZe, fantovske vokalne zasedbe Gimnazije Celje - Center, ob dnevu upora proti okupatorju in 20-letnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo.

Gimnazija Celje - Center se lahko pohvali z bogato tradicijo mladinskih zborovskih sestavov, kjer prav posebno mesto zaseda fantovsko petje in projekti, ki povezujejo tako aktualne pevce FaVoZe - fantovske vokalne zasedbe GCC kot tudi generacije nekdanjih pevcev, ki se vsaj enkrat letno povežejo v skupnem projektu in na poletni turneji. V letu 2024, ko Slovenija praznuje 20-letnico članstva v Evropski uniji, so se fantje odločili, da v spomin večstoletni poti slovenskega naroda k svobodi in samostojni državi, posvetijo koncertni dogodek, ki so ga poimenovali Pesem upora. Pripravljajo ga v sodelovanju z Društvom GCC, Zvezo borcev za vrednote NOB Celje in Mestno občino Celje, dogodek pa poteka pod okriljem Mladinskega pevskega festivala Celje 2024.

Pod vodstvom Gregorja Deleje bo Pesem upora zazvenela v Velenju (24. aprila ob 19. uri v Galeriji Velenje), Žalcu (25. aprila ob 19. uri v Domu II. slovenskega tabora) in Celju (26. aprila ob 19. uri v Narodnem domu). Program bodo predstavili tudi na koncertu za slovensko društvo v Sarajevu, kamor potujejo 5. julija.

V vabilu na koncertne dogodke so zapisali takole: "Pesem upora je naš letošnji projekt, ki smo ga ustvarili pod okriljem Mladinskega pevskega festivala Celje in posvetili bližnjemu prazniku upora proti okupatorju in 20-letnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Program smo spletli v šopek skladb in kot svarilo in zdravilo pred zgodovinsko pozabljivostjo. Mladostniško neobremenjeni z etiketami, ki upor in pot k svobodi prekrivajo z ideološkimi predznaki, smo naš šopek povezali s trnovimi cvetovi kmečkih puntov, ilirskega kraljestva, avstrijskega cesarstva, bojišč obeh svetovnih vojn in leta 1991. Nabrali smo jih tam, kjer so naši predniki iskali svobodo, jih zalili s svežo vodo in povezali s trakom mladosti. Ta šopek je z zgodovinske gmajne našega naroda, ki je z uporom vedno iskal pot pod žarke svobodnega sonca naše dežele in celega sveta. Je šopek za vas in nas, s katerim si želimo, da klic rdeče zarje, ki fante in dekleta kliče v vojne, končno postane le še spomin na preteklost."

Priloga: FaVoZa - projektni sestav nekdanji in sedanjih pevcev (arhiv Društva GCC)

Dodatne informacije: Gregor Deleja, umetniški vodja, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si