O-STA

Družba Noble Grossart Investments Ltd. vložila 5 milijonov ameriških dolarjev v nov spletni iskalnik za iskanje na osnovi pomena - hakia

NEW YORK - (BUSINESS WIRE) - 22. november 2006 - Družba Noble Grossart Investments Ltd. je danes objavila, da je vložila 5 milijonov ameriških dolarjev v nov spletni iskalnik za iskanje na osnovi pomena - hakia, Inc..

Dr. Riza Berkan, ustanovitelj in generalni direktor hakie pravi: "Pridobitev vlagatelja, kot je družba Noble Grossart Investments, vsekakor pomeni potrditev naše tehnologije in ekipe. Še več kot sama investicija pa nam bo pomenilo dejstvo, da bo zdaj naš svetovalec Sir Angus Grossart."

Sir Angus Grossart, predsednik družbe Noble Grossart Investments, Ltd., je dodal: "Prepričan sem, da je ekipa hakie dovolj disciplinirana in sposobna, da bo iskanje popeljala na povsem novo raven. To je pravi čas, da s to ekipo iskanje na osnovi pomena lahko postane resničnost."

Hakio sta ustanovila dr. Riza Berkan, jedrski znanstvenik, ki se je specializiral za umetno inteligenco in mehko logiko (fuzzy logic), ter dr. Pentti Kouri, ekonomist in kapitalist s sedežem v New Yorku. Profesor Victor Raskin, oče ontološke semantike in priznana mednarodna avtoriteta na področju računalniške lingvistike, pa deluje kot hakiin znanstveni svetovalec.

Med hakiinimi glavnimi delničarji so uveljavljeni zasebni in institucionalni globalni vlagatelji, med katere sodi tudi družba Noble Grossart Investments. Predstavniki zasebnih vlagateljev so: dr. Kouri; Lu Pat Ng in Murat Vargi, eden ustanovnih delničarjev družbe Turkcell, vodilnega operaterja GSM v Turčiji in edinega turškega podjetja, ki kotira na New Yorški borzi (NYSE).

Drugi hakiini institucionalni vlagatelji so: Alexandra Investment Management, investicijsko svetovalno podjetje, ki je registrirano pri Komisiji za vrednostne papirje in borzo (SEC), upravlja pa globalni varovani sklad z več strategijami in dogodkovnim vodenjem; Prokom Investments, ena največjih investicijskih skupin na Poljskem; in KVK, največji distributer storitev mobilnih komunikacij in izdelkov v Turčiji.

V upravnem odboru hakie so: Anuj Mathur, Alexandra Investment Management; dr. Riza C. Berkan; Bill Bradley, bivši ameriški senator; John Gryzmala; Murat Vargi in dr. Pentti Kouri.

O družbi Noble Grossart Investments Limited

Grossart Investments Limited je hčerinsko podjetje družbe Noble Grossart Limited. Njegova osnovna dejavnost je vlaganje v zasebna podjetja, kjer lahko deluje kot strateški svetovalec in dolgoročni vlagatelj. Družba Noble Grossart Limited je komercialna banka, ki je bila ustanovljena leta 1969. Ukvarja se predvsem z zagotavljanjem poslovnega svetovanja in podpore na osnovi investicijskega bančništva, v sektorju komercialnega bančništva v Združenem Kraljestvu pa si je zagotovila edinstveno fleksibilen in neodvisen položaj. Družba Noble Grossart ima pisarne v Edinburghu in Londonu.

O družbi hakia

Družba hakia je razvila nov spletni iskalnik za iskanje na osnovi pomena, pri čemer je uporabila radikalno novo infrastrukturo, ki je zasnovana za zagotavljanje najbolj relevantnih rezultatov iskanja. Družbam, ki je bila ustanovljena leta 2004, je v zasebni lasti, sedež pa ima v New York Cityu. Njena spletna stran je: http://www.hakia.com.

KONTAKT:

Stiki z javnostmi

Rob Wyse, 212-920-1470

email: rob@m1pr.com