O-STA

Mednarodni projekt "Lifelong moving and volunteering" spodbuja telesno dejavnost in prostovoljno delo

GIMNAZIJA CELJE - CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

Gimnazija Celje - Center se je pridružila mednarodnemu projektu "Lifelong moving and volunteering" (Gibanje in prostovoljstvo za vse življenje), ki ga koordinira Šolski center Valkeakoski (Valkeakosken Ammatiopisto) v sodelovanju s Poklicno šolo Friedrich List (Friedrich-List-Berufskolleg) iz nemškega mesta Hamm. Koordinira ga profesorica Metka Krajnc Sevšek, z njo pa sta v projektu aktivni Barbara Arlič Kerstein in Tina Bradeško. Projekt izhaja iz ugotovitev raziskav (Eurobarometer, 2022; WHO, 2022), ki kažejo povezavo med telesno neaktivnostjo mladih ter različnimi izzivi na področju dobrega počutja, vključevanja in raznolikosti. Zato se projekt osredotoča na spodbujanje telesnih dejavnosti in prostovoljnega dela v družbi. Glavni cilj projekta je izboljšanje fizičnega zdravja in splošnega počutja, kar pa je nemogoče doseči brez vključevanja prostovoljstva. Projekt podpira aktivno državljanstvo, etiko v vseživljenjskem učenju ter razvoj socialnih in medkulturnih kompetenc. Prav tako omogoča priložnosti za sodelovanje v demokratični družbi prek formalnih ali neformalnih učnih dejavnosti, kot je organizacija športnih dogodkov prek mednarodnega sodelovanja med sodelujočimi organizacijami in njihovimi lokalnimi partnerji, ki vključuje tudi prostovoljno delo.

Trenutno (od ponedeljka, 21. 4. 2024) poteka srečanje z dijaki v Valkeakoski, kjer so gostitelji pripravili različne gibalne aktivnosti, predavanja in delavnice na temo projekta. Udeleženci so se lahko aktivno vključili v različne dejavnosti, ki so poudarjale pomen telesne aktivnosti in prostovoljnega dela v družbi. Med srečanjem smo imeli priložnost spoznati tudi projekt Walklandia, ki se je razvil iz pobude na Facebooku in je bil uresničen preko prostovoljnega dela. Ta primer dobre prakse je bil navdihujoč za vse udeležence in je dodal nov vidik k razumevanju pomena prostovoljnega dela v lokalni skupnosti.

Cilji projekta vključujejo povečanje motivacije za vseživljenjski šport in telesno gibanje tudi v lokalnih športnih klubih, spodbujanje pomena prostovoljnega dela v družbi ter razvoj digitalnih spretnosti in kompetenc. Poleg tega projekt omogoča udeležencem primerjavo praks in organizacijo dogodkov.

Priloge: fotografije partnerskega srečanja na Finskem (arhiv GCC)

Dodatne informacije: Rok Lipnik, ravnatelj, 041 39 29 49, rok.lipnik@gcc.si