O-STA

Dan biomedicinske tehnike na UL FE

Katedra za biomedicinsko tehniko je v sodelovanju z Laboratorijem za slikovne tehnologije (LST) in Laboratorijem za biokibernetiko (LBK) v sredo, 24. 4., na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) organizirala dogodek Dan biomedicinske tehnike.

Na dogodku sta se omenjena laboratorija predstavila skupaj s študijem Biomedicinska tehnika, ki se izvaja na 2. stopnji študija Elektrotehnika na UL FE. Študij je izrazito interdisciplinaren, saj povezuje tehniko z medicino in biologijo ter vključuje sodobna tehnološka spoznanja, kot je na primer umetna inteligenca. Biomedicinska tehnika namreč ni podsklop sodobne medicine, sodobna medicina je kvečjemu rezultat biomedicinske tehnike.

Napredne biomedicinske tehnike

Laboratorij za slikovne tehnologije (LST) se ukvarja predvsem z raziskavami na področju medicinskih slikovnih tehnologij in optičnih sistemov. Na Dnevu biomedicinske tehnike so predstavili demonstracijo algoritmov za segmentacijo medicinskih slik, avtonomen test devetih zatičev za merjenje spretnosti gornjih okončin kot načina vrednotenja oziroma spremljanja stanja bolnikov z nevrološkimi motnjami, tridimenzionalno tiskanje modelov za simulacijo kirurških posegov ter aplikacijo za prikaz človeške anatomije na očalih za virtualno resničnost. Laboratorij za biokibernetiko (LBK) se ukvarja predvsem z razvojem elektroporacijskih tehnologij in medicinskih aplikacij. Na dogodku so predstavili srčno ablacijo s pulznim poljem, prikaz električnega polja med elektroporacijo, spremembo pH med elektroporacijo in razvoj generatorjev elektroporacijskih signalov.

Predstavitev podjetij in inovativnih produktov

Poleg laboratorijev so na dogodku sodelovala tudi podjetja, ki so predstavila svoje produkte in storitve na področju biomedicinske tehnike. Zbrani so tako lahko spoznali sistem za navigacijo kirurških orodij v povezavi s predoperativnimi načrti za ortopedske posege podjetja Ekliptik, napravo za funkcionalno magnetno stimulacijo za terapijo mišičnih in drugih tkiv podjetja Iskra Medical, srčne spodbujevalnike podjetja Medtronic, napravo za merjenje gleženjskega indeksa za diagnostiko periferne arterijske bolezni, digitalni elektrokardiogram in pulzni oksimeter podjetja MESI, napravo za hitro in zanesljivo avtomatsko vizualno pregledovanje kakovosti in sortiranje kapsul v farmacevtski industriji podjetja Sensum, aplikacijo za virtualni holografski prikaz človeške anatomije podjetja Siemens Healthineers, postopek certifikacije in testiranja medicinskih naprav na primeru kirurškega noža podjetja SIQ Ljubljana ter aplikacijo za načrtovanje kirurških in drugih posegov v dentalni medicini podjetja XLAB.

Glede na pozitivne odzive tako predstavnikov sodelujočih podjetij kot tudi obiskovalcev organizatorji načrtujejo, da bodo dogodek v prihodnje ponovili.