O-STA

275 Fender(R) kopij BLACKIE(R) Stratocaster(R) kitare ročno izdelanih v poklon Ericu Claptonu je bilo na črni petek prodanih le v 7 urah.

Na "črni petek" 24. novembra je bilo v trgovine po vsem svetu poslanih 275 kitar Fender(R) BLACKIE(R) Stratocaster(R), narejenih po obliki priljubljene kitare Erica Claptona. Prodaja se je začela ob 7. zjutraj po Pacifiškem standardnem času (ob 10. po Vzhodnem standardnem času). Vseh 275 kitar je bilo prodanih do 14. ure po Pacifiškem standardnem času.

Originalna Claptonova kitara je bila prodana na zgodovinski dražbi podjetja Christie's. Nato jo je v roke dobil priznani oddelek podjetja Fender za prilagojene izdelke in izdelal popolno repliko te ikone rock'n'rolla.

Del prihodkov od prodaje kitar, katerih priporočena maloprodajna cena je znašala 24.000 dolarjev, bo namenjen mednarodnemu centru Crossroads Centru na Antigui, ki ga je ustanovil Clapton za zdravljenje odvisnosti od alkohola, drog in ostalih substanc.

SCOTTSDALE, Arizona, ZDA - (BUSINESS WIRE) - 30. november 2006 - Oddelek Fender za prilagojene izdelke se je zapisal v zgodovino, ko se je njegovih 275 ročno izdelanih kopij Fender BLACKIE Stratocaster kitar prodalo v manj kot sedmih urah. Del prihodkov od prodaje kitar bo nakazan v korist Crossroads Centra na Antigui. Mednarodno priznani center za zdravljenje odvisnosti je ustanovil legendarni pevec in kitarist.

Na prodajne police je bilo poslanih le 275 replik, narejenih po obliki priljubljene kitare Erica Claptona. Prodaja se je začela v petek, 24. novembra 2006 ob 10. po Vzhodnem standardnem času, oziroma 9. po Centralnem standardnem času, 8. po Centralnem standardnem času ali ob 7. po Pacifiškem standardnem času. Kitare so globalni pooblaščeni prodajalci prodajali po načelu prvega kupca. Prvih 106 replik BLACKIE(R) kitare je bilo ameriškim ljubiteljem prodanih v 2. minutah po začetku prodaje po priporočeni maloprodajni ceni 24.000 dolarjev. Preostale kitare so bile prodane v pičlih sedmih urah.

"Presrečen sem, da se je replika kitare BLACKIE, ki mi je zelo pri srcu, izkazala za tak prodajni uspeh in da bo projekt deloma tudi sponzoriral Crossroads Centre na Antigui ter predvsem nov prehodni objekt, ki ga center kupuje na plaži Delray Beach na Floridi," je dejal Eric Clapton.

BLACKIE, kitara Fender(R) Stratocaster(R) iz sredine 50. let prejšnjega stoletja, ki jo je Clapton sestavil sam iz številnih posameznih Fenderjevih kitar, je bila njegov glavni inštrument v 70. in 80. letih. S kitaro BLACKIE(R) je Clapton med drugimi posnel tudi albume 461 Ocean Boulevard, Slowhand, No Reason to Cry in Just One Night. Z njo je prav tako nastopal na številnih znamenitih turnejah, tako samostojnih kot tudi na koncertih s Petom Townsendom, Rolling Stonesi, Bobom Dylanom, Muddyjem Watersom in The Bandom.

Ta zgodovinski prispevek priznanega oddelka podjetja Fender za prilagojene izdelke je popolna kopija BLACKIE, izdelana do najmanjših podrobnosti - od trupa, ki je bil oguljen do lesa, do vratu, ki ga je poosebila Ericova roka med igranjem tisočev občutenih solov, ter do nezamenljivih sledi cigaret na glavi.

Ko je Clapton v Antigui zasnoval Crossroads Centre, mednarodno priznan center za zdravljenje odvisnosti, je svojo slavno "BLACKIE" Fender Stratocaster kitaro na prodaj ponudil preko dražbe prestižne avkcijske hiše Christie's. Na dražbi, ki je potekala 24. junija 2004 v New Yorku, je bila kitara prodana za 959.500 dolarjev, kar jo uvršča med najdražje prodane kitare vseh časov. Glavni sponzor znamenitega Claptonovega festivala "Crossroads", ki poteka v Dallasu v Teksasu je kitaro prinesel v Fenderjev oddelek za prilagojene instrumente v kalifornijski Coroni. Tam so jo priznani strokovnjaki podjetja izmerili milimeter za milimetrom ter analizirali do potankosti. Njihovi natančnosti se ni izmaknil niti legendarni ponošeni #50 "Duck Bros" kovček za kitaro, vključno z napisano londonsko telefonsko številko 01 486 8056 in umetno postarali končni izgled, s čimer so zagotovili avtentičnost.

Clapton sam se je strinjal s tem izjemnim dosežkom, kar dokazuje tudi potrdilo o pristnosti, ki ga je osebno podpisal sam Clapton.

Andy Rossi, član uprave za globalno prodajo in trženje pri podjetju Fender Musical Instruments Corporation je uspeh projekta BLACKIE(R) komentiral takole: "Vsi pri Fenderju(R) smo ponosni, da je bila ta glasbena ikona dodana vedno večjem številu kitar v seriji Tribute Series, ki vključujejo 'Number One' Stevieja Raya Vaughna, Esquire Jeffa Becka in Telecaster(R) Muddyja Watersa. BLACKIE je resnično ena najbolj popularnih kitar modela Stratocaster(R).

Zaradi velikega povpraševanja po kitarah za zbiralce, zaposleni v Fenderjevem oddelku za prilagojene kitare že izdelujejo svojo pomladansko kolekcijo 2007. Za več podatkov obiščite ... www.fender.com.

KFPR

Kristen Foster,

646-792-2230

KFoster@KFPR.net