O-STA

Odzvenela je pesem upora

Zadnji odmev Mladinskega pevskega festivala Celje 2024 je zazvenel 26. aprila v celjskem Narodnem domu s pesmijo upora v izvedbi sedanjih in nekdanjih pevcev FaVoZe, fantovske vokalne zasedbe Gimnazije Celje - Center, ob dnevu upora proti okupatorju in 20-letnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo.

S Pesmijo upora so nekdanji in sedanji pevci FaVoZe, fantovske vokalne zasedbe GCC, pod vodstvom dirigenta Gregorja Deleje počastili dan upora proti okupatorju in 20-letnico vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Takole so zapisali o letošnjem projektu, ki je navdušil številne poslušalce v Velenju, Žalcu in Celju, ki so fante nagradili s stoječimi ovacijami:

Takole so zapisali o svojem projektu:

"Mladostniško neobremenjeni z etiketami, ki upor in pot k svobodi prekrivajo z ideološkimi predznaki, smo svoj glasbeni šopek povezali s trnovimi cvetovi kmečkih puntov, ilirskega kraljestva, avstrijskega cesarstva, bojišč obeh svetovnih vojn in leta 1991. Nabrali smo jih tam, kjer so naši predniki iskali svobodo, jih zalili s svežo vodo in povezali s trakom mladosti. Ta šopek je za vse nas in vas, z zgodovinske gmajne našega naroda, ki je z uporom vedno iskal pot pod žarke svobodnega sonca naše dežele in celega sveta. Naj rdeča zarja, ki fante in dekleta že stoletja kliče v vojne, končno postane le še spomin na preteklost."

Priloga: Fotografije dogodka

Dodatne informacije: Gregor Deleja, umetniški vodja, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si