O-STA

Filtri delcev ali lepila: najnovejša odkritja v borbi proti drobnim delcem

Kongres v Celovcu od 29. do 30. marca 2007

CELOVEC, Avstrija - Celovec v sodelovanju z Gradcem in Južno tirolsko v okviru EU LIFE projekta "Kapa GS" od julija 2004 preizkuša ukrepe za zmanjšanje izpustov drobnih delcev in delcev s premerom manj kot 10 mikrometrov. Ti ukrepi obsegajo sisteme "parkiraj in se odpelji z avtobusom", filtre delcev za vozila in izboljšave na sistemih za soljenje in posipanje cestišč. Kot najbolj uspešna se je izkazala uporaba okolju prijaznega lepila za fine delce CMA (kalcij-magnezijev acetat). V Celovcu smo tako dosegli do 30-odstotno znižanje drobnih delcev.

Od 23. novembra 2006, se CMA v Celovcu uporablja vsak drugi dan. Njegovo uporabo bodo spremljale meritve in znanstvene ocene, kar bi moralo za 14 dni zmanjšati število dni, ko količina drobnih delcev preseže mejne vrednosti. Tako bo Celovec postal prvo evropsko mesto, ki bo morebiti uspelo merljivo zmanjšati izpuste drobnih delcev.

Ta ukrep in še nekateri drugi ukrepi bodo predstavljeni na kongresu v Celovcu z naslovom "Fine! Dust-Free into the Future" (Fino!V prihodnost brez drobnih delcev). Na kongresu, ki bo v Celovcu potekal od 29. do 30. marca 2007, bodo predstavljeni rezultati vseh EU projektov in omogočen ogled zanimivih predavanj strokovnjakov iz celotne Evrope. Za več informacij, začasni program in prijavo obiščite spletno stran www.feinstaubfrei.at.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na: dr Dr. Wolfganga Hafnerja, Oddelek okoljevarstvene zaščite mesta Celovec, A-9020 Klagenfurt, tel. +43 (0)463 / 537-4885, wolfgang.hafner@klagenfurt.at

Program za medije:

sodelovanje v novinarskem ogledu okoljevarstvenih projektov na Avstrijskem Koroškem

vnaprej dogovorjeni intervjuji s strokovnjaki

informacije na zahtevo, dostopne pred, med in po kongresu

Kontakt, informacije:

Brigitta Luchscheider

Tel. +43 (0)699 / 13 80 89 00,

info@inmedias.cc

ali

kongress@feinstaubfrei.at