O-STA

Vabilo na pogovorni večer Postati in biti pisateljica: (za)pletena omrežja slovenske književnosti

Fakulteta za humanistiko in Raziskovalni center za humanistiko Univerze v Novi Gorici organizirata zanimiv in aktualen pogovorni večer z naslovom Postati in biti pisateljica: (za)pletena omrežja slovenske književnosti, ki se bo odvil v okviru serije dogodkov Dialogi_čez_

Dogodek bo v sredo, 15. maja 2024, ob 19.00 v Kavarni in knjigarni Maks v Novi Gorici (Delpinova ulica 12).

Naši gostji bosta pisateljica Breda Smolnikar in gledališka igralka ter ustvarjalka Patrizia Jurinčič Finžgar, pogovor bo vodila dr. Katja Mihurko, literarna in kulturna zgodovinarka. Na dogodku bo prvič prikazan video Ljubim lepa pisma Maye Franko.

Izhodišča za razpravo: V preteklosti so se avtorji in avtorice pogosto združevali okrog literarnih revij ter si izmenjevali pisma kot sredstvo za komunikacijo in širjenje idej. Ta način povezovanja je bil pogosto omejen na fizično prisotnost v določenem prostoru ali na pisno korespondenco, ki je zahtevala čas za pošiljanje in prejemanje sporočil. Sodobne digitalne tehnologije so spremenile to dinamiko, saj omogočajo hitro in neposredno komunikacijo med avtorji in avtoricami kjerkoli na svetu. Zaradi tega nas zanima, kako sodobne literarne ustvarjalke doživljajo te načine komunikacije. Ali se počutijo bolj povezane z drugimi avtorji in avtoricami zaradi digitalnih platform? Ali imajo občutek, da imajo zdaj več možnosti za izražanje in promocijo svojega dela? Zanima nas tudi, ali se njihovo razumevanje literarnih omrežij in povezav razlikuje od tistega v preteklosti ter kakšno vlogo imajo različne tehnologije pri oblikovanju literarnih skupnosti in skupin. Ob izidu knjige Ljubim lepa pisma: dopisovanja avtoric slovenske moderne (Založba Univerze v Novi Gorici, 2024) se odpirajo zanimive perspektive za interdisciplinarno raziskovanje v okviru literarnih ved in gledališke umetnosti. S temeljnimi vprašanji o vlogi literarnih omrežij v preteklih obdobjih ter njihovem vplivu na umetniški razvoj in prepoznavnost avtoric v sodobni literarni krajini se odpira prostor za poglobljeno razpravo in analizo. Razprava bo obravnavala ključna vprašanja, ki segajo v globine literarnega ustvarjanja in gledališkega izražanja. Med drugim se bomo posvetili razumevanju podpore, ki so jo nudile avtoricam v preteklosti, še posebej v luči sodobnih interpretacij, ki razkrivajo kompleksnost literarnih del in njihov vpliv na družbeni kontekst. Poleg tega nas bo zanimala vloga umetnosti in gledališča pri reinterpretaciji literarnih del ter prikazovanju življenjskih zgodb avtoric skozi različne medijske formate, kot je na primer igrano-dokumentarna radijska oddaja.