O-STA

66 dni Poletja v Celju 2024

66 dni Poletja v Celju 2024

Poletje v Celju bo tudi letos postreglo z več kot sto dogodki. Med največje vrhunce sodijo: vrnitev muzikala Veronika Deseniška na Celjski grad, krstna izvedba predstave potopitvenega gledališča Celjski vsi, Srednjeveški dan, festival Okusi Celja, koncerti na prostem ter odprtje poletnih prireditev, ki ga bo Zavod Celeia Celje tokrat pripravil v sodelovanju s Slovenskim ljudskim gledališčem Celje.

Program Poletja v Celju 2024 se bo začel konec junija in bo trajal do konca avgusta. Koncertno dogajanje pri Vodnem stolpu in na trgu pred Metropolom pa bo mestu dajalo glasbeni utrip že od začetka junija dalje. "V Zavodu Celeia Celje smo pri snovanju progama zasledovali tako programske smernice, ki jih s komunikacijskima temama umetnost in kultura opredeljuje Slovenska turistična organizacija, kot tudi dobre izkušnje s tradicionalnimi prireditvami, ki jih bomo še nadgradili. Nadaljevali bomo tudi z nekaterimi lanskoletnimi novostmi," je programsko zasnovo Poletja v Celju 2024 pojasnila mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje ter dodala, da je odprt dialog z različnimi deležniki iz lokalne skupnosti obrodil sadove, tako bodo kar nekaj dogodkov izpeljali v sodelovanju z drugimi ustanovami ter posameznimi umetniki, ustvarjalci.

Takšno bo že odprtje, 27. junija 2024, ki ga v ZCC pripravljajo v sodelovanju s Slovenskim ljudskim gledališčem Celje. Na Glavnem trgu bo v začetku julija znova potekal program uličnega preplesavanja različnih plesnih zvrsti Ujemi ritem, na dvorišču Knežjega dvora pa koncerti Celeia Klasika. Muzejski trg bo prizorišče Večerne glasbene čarovnije. V akustični verziji se bodo prvi večer predstavili MI2, dan kasneje pa Marko Škugor in Kvatropirci. Koncertna prizorišča v starem mestnem jedru bodo še tri. Pri Vodnem stolpu bo na odru Celeia Špital za prjatle pripravil petnajst koncertov, prav tako pestro koncertno dogajanje ob petkih in sobotah na trgu pred Metropolom pripravljajo v kavarni in restavraciji Cankar-jeva. Na Krekovem trgu bodo za manjše koncerte poskrbeli v Hotelu Evropa, zadnji avgustovski petek pa bo potekal še kulinarični festival Okusi Celja.

Kot vsako leto bo eno osrednjih poletnih prizorišč Celjski grad. Na največji srednjeveški grad v Sloveniji se vrača muzikal Veronika Deseniška. Ob vikendih bodo znova odprta vrata grajske tiskarne, doživeti bo mogoče tudi utrip srednjeveškega grajskega življenja, in sicer v okviru programa Živa zgodovina. Slednjega bodo na zadnji avgustovski dan sklenili s tradicionalnim Srednjeveškim dnevom. Na Celjski grad med drugim prihaja tudi Tomislav Bralić, ki bo s Klapo Intrade poskrbel za odmev najboljših dalmatinskih skladb.

Največja novost programa Poletje v Celju 2024 bo krstna uprizoritev predstave potopitvenega gledališča Celjski vsi. "Uprizoritvi bosta dve, in sicer 23. ter 24. avgusta. Posebej veseli dejstvo, da umetniško ekipo skoraj v celoti tvorijo v domačem in mednarodnem prostoru uveljavljeni celjski ustvarjalci, prav tako so Celjani ali pa v Celju delujoči umetniki, ki bodo akterje rodbine Celjskih ponovno oživili v besedi, gibu, glasbi," je o gledališkem formatu, v katerem gledalci postanejo del zgodbe, povedala mag. Maja Voglar. Nuša Komplet Peperko, avtorica uprizoritvene predloge pa je dodala, da potopitveno gledališče kot forma ponuja prehajanje v času in prostoru, pri čemer si gledalci skozi sekventno dramaturgijo sami izberejo prizore, ki jih želijo videti in s tem tudi zgodbe, ki jim sledijo. Ob tem bo v Celju avtentičnost Celjskega gradu služila kot prvovrstna site-specific scenografija.

Več o predstavi Celjski vsi bodo v Zavodu Celeia Celje razkrili junija. Takrat bodo znani tudi rezultati javnega razpisa za izbor kulturnih projektov, ki jih bo sofinancirala Mestna občina Celje in ki so vsako leto pomembni programski elementi Poletja v Celju.

V 66-ih dneh se bo sicer zvrstilo več kot sto dogodkov, od tega okrog 70 v organizaciji Zavoda Celeia Celje.