O-STA

Intenzivni program portoroške Turistice prinaša trajnostne rešitve

UP Fakulteta za turistične študije - Turistica

UP Facoltà di studi per il turismo

UP Faculty of Tourism Studies - Turistica

Obala 11a • SI-6320 Portorož

+386 (0)5 617 70 00

info@fts.upr.si • www.fts.upr.si

SPOROČILO ZA JAVNOST

UP Fakulteta za turistične študije Turistica

Portorož, 17. maj 2024

Portoroška UP FTŠ Turistica je v maju uspešno izvedla prvo gostujočo izvedbo Erasmus+ kombiniranega intenzivnega programa (KIP) Univerze na Primorskem. Program se je odvijal med 4. in 11. 5. 2024 v kraški podeželski občini Miren-Kostanjevica, s središčem dogajanja v Temnici. Teden, poln izobraževalnih aktivnosti, idej, mreženj, smeha in navdiha, je bil zelo intenziven in rezultati bodo zagotovo še dolgo odmevali.

Programa se je udeležilo 28 dodiplomskih in podiplomskih študentov ter profesorjev iz treh držav: Portugalske (Universidade Lusófona - Centro Universitário Lisboa), Nemčije (Hochschule München University of Applied Sciences) in Slovenije (UP FTŠ Turistica). Študenti so na terenu in na daljavo opravljali na novo zasnovan predmet "Sustainable tourism entrepreneurship and digital innovation", ki jim je prinesel 3 kreditne točke.

Podeželsko okolje je bilo za realizacijo programa izbrano namensko. Organizatorji so želeli, da študentje pobližje spoznajo razvojno dinamiko turizma na podeželju, in sicer na primeru uspešne turistične destinacije Miren Kras. Tovrstna območja so zelo specifična, prepletena z izzivi in priložnostmi, ter odličen laboratorij za razvoj okoljskih in družbenih trajnostnih razvojnih pristopov. Študentje so poleg učenja s svojimi znanji, mednarodnimi izkušnjami in pogledi ter inovativnimi pristopi prispevali k tamkajšnjemu razvoju in revitalizaciji.

V okviru terenskega dela programa se je zvrstilo 9 internih in gostujočih predavanj, 8 obiskov in ogledov primerov dobrih praks ter kopica družabnih dogodkov in aktivnosti, kjer so ključno vlogo imeli lokalni prebivalci. Organizatorji so v dnevni program vključili večino lokalnih gostincev (6), kar je ključno za razumevanje raznolikosti lokalne gastronomije in gostoljubnosti ter uravnotežen in pravičen ekonomski učinek. Druga polovica tedna je bila namenjena hekatonu - podjetniškemu tekmovanju, v okviru katerega se je sedem mednarodnih skupin študentov spopadlo z različnimi lokalnimi izzivi. Zmagovalna skupina je predstavila inovativno rešitev, ki obravnava problematiko pomanjkanja turističnih namestitev v občini.

Kombinirani intenzivni programi (KIP) Erasmus+ so programi, pri katerih se uporabljajo inovativni načini učenja in poučevanja. Ključna namena in cilja programa, ki ga je izvedla portoroška Turistica, sta bila dosežena, lahko bi rekli kar presežena: (1) Študentje so destinacijo zapustili bogatejši, z novimi mednarodnimi izkušnjami in vpogledi iz terena, okolja oz. destinacije Miren-Kras, ki se že 5. leto zapored uvršča med TOP 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu in (2) udeleženci so na destinacijo vnesli energijo, dogajanje, drugačne oz. alternativne razvojne poglede, znanje in še mnogo več. Definitivno so v skupnosti pustili pečat, o katerem se še vedno govori. Večina omenjenih aktivnosti je bilo odprtih tudi za lokalno javnost. Tekom dogodka so uspeli aktivirati in angažirati več kot 100 lokalnih prebivalcev in ponudnikov.

Univerza na Primorskem

Fakulteta za turistične študije - Turistica

Kontakt:

Mariana Rodela

UP Fakulteta za turistične študije -Turistica (UP FTŠ Turistica)

Obala 11a, SI-6320 Portorož, Slovenija

E-pošta: mariana.rodela@fts.upr.si