O-STA

Prvi alumni biološki tabor v znamenju povezovanja in obujanja spominov

V vikendu od 17. do 19. maja 2024 so se na ALUMNI BIOLOŠKEM TABORU ponovno srečali alumni študenti programa Biodiverziteta, Varstvena biologija in Varstvo narave, ki so v slopu dvodnevnega programa obujali spomine na študentska leta ter se preizkusili v raznolikih aktivnostih, ki jih je tabor ponujal.

Srečanje je potekalo na območju Rakovega Škocjana, nedaleč od presihajočega Cerkniškega jezera, največjega v Evropi, ki poleg svoje ogromne površine ponuja nešteto možnosti za opazovanje različnih rastlinskih in živalskih vrst.

V sklopu tabora so imeli udeleženci na voljo kar pet različnih tematskih skupin, ki so jih vodili izkušeni strokovnjaki s področij, ki so poskrbeli za krepitev znanja izbranih skupin glede na interese posameznikov ter delili znanje o pticah, dvoživkah, plazilcih, opraševalcih in metuljih.

V sproščenem vzdušju se je terenski dan zaključil s piknikom, na katerega so se pridružili tudi tisti, ki jim terensko raziskovanje morda ni tako blizu. Naslednji dan so se udeleženci odpravili še na skupinski pohod na Slivnico v organizaciji Luke Kejžarja (ŠportUP), ki je poskrbel za dodatno druženje v naravi.

Da je takšne vrste dogodek večplasten pa se strinjata soorganizatorja dogodka Martin Senič in Nina Lončarević z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT: "Zagotovo takšen tabor ponuja dodatno priložnost za medgeneracijsko mreženje diplomantov in predavateljev, tkanje novih poznastev, obujanje spominov ter izmenjavo izkušenj med udeleženci. To odpira tudi dodatne priložnosti za morebitna bodoča strokovna, znanstvena ali druga sodelovanja med udeleženci, ki sicer morda niti nebi prišli (v ponoven) stik. Takšni dogodki so dragoceni, saj poskrbijo za krepitev odnosa med posamezniki s podobnimi interesi. Tako na osebni kot strokovni ravni."

Aja Bončina alumna Varstvene biologije in Varstva narave (UP FAMNIT), pa je dogodek videla kot odlično priložnost za ponovno srečanje v sproščenem okolju: "Alumni biološki tabor je izjemna izkušnja. Tukaj se srečujemo bivši biologi različnih generacij in uživamo v prijetnem vzdušju. Obiščemo različne terene, ki se nahajajo na čudovitih lokacijah, ter se povežemo med seboj. Poleg tega organiziramo različne aktivnosti, skuhamo okusne jedi in beležimo vse opažene vrste, ki jih spremljamo."

Prvega alumni tabora se je udeležilo 30 udeležencev, po pozitivnih odziivih pa se bo v prihodnje po besedah organizatorjev takšne vrste tabor še ponovil:"Z izvedbo tabora smo zadovoljni. Začetki so posejani in za prvi takšen res specifičen dogodek je tudi udeležba več kot zadovoljiva. Glede na pozitiven odziv udeležencev po samem dogodku pa izgleda, da bomo dogodek kmalu ponovili."

Tabor je bil organiziran s strani Oddelka za biodiverziteto s podporo Alumni pisarne UP, namenjen diplomantom programa Biodiverzteta, Varstvena biologija in Varstvo narave.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visokošolstvo, znanost in inovacije, in Evropska unija - NextGenerationEU. Projekt se izvaja skladno z načrtom v okviru razvojnega področja Pametna, trajnostna in vključujoča rast, komponente Krepitev kompetenc, zlasti digitalnih in tistih, ki jih zahtevajo novi poklici in zeleni prehod (C3 K5), za ukrep investicija F. Izvajanje pilotnih projektov, katerih rezultati bodo podlaga za pripravo izhodišč za reformo visokega šolstva za zelen in odporen prehod v Družbo 5.0: projekt Pilotni projekti za prenovo visokega šolstva za zelen in odporen prehod.