O-STA

PUD v tujini - nepozabna izkušnja dijakov ŠSD na Tenerifih

Velenje, 6. 6. 2024

Praksa v tujini je odlična priložnost za dijake, ki želijo pridobiti več izkušenj, izboljšati svoje jezikovne spretnosti in spoznati nove kulture. Nekatere dijakinje in dijaki programov Ekonomski tehnik, Gastronomija in turizem ter Gastronomija smo to priložnost izkoristili na Tenerifih, največjem izmed Kanarskih otokov.

Dijaki in spremljevalca smo se že med prvomajskimi počitnicami odpravili na Tenerife, kjer smo uradno začeli delati 6. 5. 2024. Nastanili smo se v hotelu ob morju, ki je nudil vso udobje za prijetno bivanje in delo.

Dijakinji na gastronomskem področju sva svoje znanje lahko pokazali pri kuhanju in strežbi. Najprej sva delali v kuhinji, potem sva sestavljali različne narezke in mešali vse vrste solat. Proti koncu prakse sva se izkazali še v strežbi. Ta hotel ima namreč pool bar, kjer se gostje hotela lahko odžejajo, kajti na Tenerifih je res zelo vroče. Mešali sva različne koktejle in seveda njihovo značilno pijačo - sangrijo. V strežbi sva pokazali tudi znanje angleščine. Najin delovni dan je potekal od 9. do 16. ure vsak dan, razen srede in četrtka.

Animatorji smo bili odgovorni za organizacijo in izvedbo različnih prostočasnih aktivnosti za goste hotela. Naše naloge so vključevale dnevne aktivnosti (telovadbo v vodi, jogo, plesne delavnice, športne igre in ustvarjalne delavnice za otroke) in večerne prireditve (tematske večere, predstave, karaoke in glasbene nastope). Delovni dan se je običajno začel ob 10.30 na sosednjem bazenu, kjer smo morali biti prilagodljivi ter včasih tudi improvizirati glede na vremenske razmere ali število udeležencev.

Čeprav so vsi člani skupine govorili angleško, smo se naučili tudi osnov španščine, da bi lažje komunicirali z lokalnim prebivalstvom in nekaterimi gosti. Naučili smo se, da je pomembno biti odprt, prilagodljiv, potrpežljiv in nasmejan. Med prakso smo pridobili številne nove spretnosti in izkušnje, kot so kreativnost in inovativnost, timsko delo in osebnostna rast.

Kljub napornemu delu smo našli čas za raziskovanje Tenerifov. Obiskali smo prestolnico Santa Cruz, Loro park (živalski vrt) in Siam park (vodni park), spoznavali lokalno kuhinjo in se družili z domačini. Otok in hotel sta nam ponudila številne možnosti za sprostitev, zabavo, kar je dodatno obogatilo naše bivanje v tujini.

PUD na Tenerifih je bila za nas neprecenljiva izkušnja. Poleg različnih veščin smo pridobili tudi osebno zrelost in nove prijatelje. Tovrstna praksa je odlična priložnost za vse dijake, ki se želijo preizkusiti v novih okoljih in postati bolj samozavestni posamezniki.

Bodočim tretjim letnikom priporočamo, da tudi sami razmislijo o praksi v tujini. Hvaležni smo za to priložnost in verjamemo, da bo za vsakega to ena lepa življenjska popotnica za naprej.

Dijakinje in dijaki, ki smo PUD preživeli na Tenerifih