O-STA

Počitniško ustvarjanje v Centru sodobnih umetnosti Celje

Poletne ustvarjalne delavnice v Centru sodobnih umetnosti Celje

SPOROČILO ZA JAVNOST

V Centru sodobnih umetnosti Celje bo v soboto, 29. junija 2024, potekala sobotna ustvarjalna delavnica za otroke. Slednjim bodo namenjene tudi tedenske poletne ustvarjalne delavnice, ki se jih lahko mladi ustvarjalci julija in avgusta udeležijo v šestih različnih terminih. Delavnice bodo vodile izkušene likovne pedagoginje in ustvarjalke Damjana Brumec, Maja Hodošček, Nuša Komplet Peperko in Nea Likar.

Na sobotni ustvarjalni delavnici ob razstavi Modri sij, ki se bo 29. junija ob 10. uri začela v Likovnem salonu Celje, se bodo otroci osredotočali na skupna počutja. Najprej si bodo ogledali sliko Marka Šajna in razmislili, kaj ima zbrana skupina otrok skupnega z izbranim umetniškim delom. Razmišljali bodo, kako lahko odtujenost nadomestimo s spoznavanjem in sprejemanjem eden drugega in kaj se zgodi, ko ekrane nadomestimo z dejanji in aktivnostmi, ki nas povezujejo. Pod vodstvom Damjane Brumec bodo iskali in narisali motive povezanosti in topline, na koncu pa izdelke naslovili s slogani, ki spodbujajo dobre medsebojne odnose ter jih razstavili v izložbah galerije, ki gledajo na ulico.

Kreativno počitniško dogajanje se bo Centru sodobnih umetnosti nadaljevalo s tradicionalnimi poletnimi ustvarjalnimi delavnicami za otroke med 6. in 13. letom starosti. Slednje bodo, pod vodstvom izkušenih likovnih pedagoginj in ustvarjalk: Damjane Brumec, Maje Hodošček, Nuše Komplet Peperko in Nee Likar, potekale v Galeriji sodobne umetnosti, Likovnem salonu in v Umetniški četrti Celje. Trije tedenski tematski sklopi ustvarjalnih delavnic bodo potekali v treh julijskih in treh avgustovskih terminih, na katerih bodo imeli najmlajši priložnost, da skozi igro in raziskovanje spoznavajo vizualne medije, likovne tehnike in vsebine, ki so značilni za sodobno umetniško ustvarjanje.

Več o terminih in programu delavnic

1. 7.-5. 7. 2024

Iz učilnice v naravo

Galerija sodobne umetnosti / mestni park, 9.00 - 12.00

Narava, tako kot mi, nosi pisane zgodbe, z njeno pomočjo pa lahko svojo domišljijo še obogatimo. Ustvarjalne delavnice bodo zato večinoma potekale v mestnem parku in v bližnjem gozdu, kjer se bomo spoznavali z naravnimi materiali za ustvarjanje, se igrali in si pripovedovali najrazličnejše zgodbe. Za konec bomo ustvarili minljivo galerijo na prostem, ki jo bodo lahko kadarkoli odkrivali tudi naključni sprehajalci.

Mentorica: Nuša Komplet Peperko

8. 7.-12. 7. 2024

Risovid

Galerija sodobne umetnosti, 9.00 - 12.00

Zemljevide prostorov, živalskega in rastlinskega sveta ali dogajanj na nekem območju lahko ilustriramo na različne načine. Lahko so v pravilnem razmerju, lahko pa si jih zastavimo čisto po svoje in ustvarjamo zemljevide domišljijskih pokrajin ali tem, ki nas zanimajo. Na večje formate papirja bomo ilustrirali domiselne zemljevide, iskali bomo povezave med njimi in z njihovo pomočjo predstavili svoje ustvarjalne svetove.

Mentorica: Nea Likar

15. 7.-19. 7. 2024

Živo zelena

Galerija sodobne umetnosti/mesto/mestni park, 9.00 - 12.00

Na delavnici bomo sodelovali z naravo. Vsak dan bomo obiskali eno lokacijo, kjer je izpostavljeno obilje narave ali obratno - njeno umanjkanje. Razmišljali bomo, kaj pomeni živeti z naravo, kateremu ugodju se moramo odpovedati, da jo obvarujemo, in kaj pomeni živeti v mestu. Vsak dan se bomo skušali bolj povezati z naravo, jo podrobno opazovati in čim bolje začutiti. Svoja opažanja bomo beležili v skicirke, nato pa v likovni tehniki akvarela ustvarjali svoje podobe. Zadnji dan bo sledila razstava naših izsledkov in ustvarjalnih izdelkov.

Mentorica: Damjana Brumec

5. 8.-9. 8. 2024

Umetniške "igrarije"

Umetniška četrt Celje (Gosposka ulica/Na okopih), 9.00-12.00

V tednu delavnice v Umetniški četrti Celje se bomo igrali z zgodbami, ki jih bomo spoznali v tem ustvarjalnem atriju in v umetniških ateljejih, ter jih združevali v inovativen vizualni jezik.

Pripovedovanje zgodb in ilustracijo bomo uporabili na tri načine: pri izdelavi namizne igre, pri ustvarjanju "flip book-a" in v skupni knjigi brez besed. Ob tem bomo spoznavali prvine več likovnih zvrsti in se neizmerno zabavali.

Mentorici: Nea Likar in Nuša Komplet Peperko

12. 8. - 16. 8. 2024

Na trgu modro sije

Likovni salon, 9.00 - 12.00

V Likovnem salonu si bomo ogledali razstavo Modri sij, ki prikazuje, kako lahko skozi umetnost govorimo o duševnih stiskah. Po ogledu razstave in pogovoru bomo iz najrazličnejših materialov ustvarjali instalacije in skulpture, s katerimi bomo poudarili pomembnost medsebojne povezanosti. Delali bomo v skupini, se spoznavali in skozi igro ter različne vaje odkrivali ustvarjalne poti do svojih likovnih izdelkov. Nastala dela bomo razstavili na trgu pred Likovnim salonom.

Mentorica: Maja Hodošček

19. 8. - 23. 8.

Počitniška kapsula

Galerija sodobne umetnosti, 9.00 - 12.00

Ob ogledu razstave Modri sij v Likovnem salonu bomo raziskovali medsebojne odnose. Na začetku se vsi ne bomo poznali, znašli pa se bomo v skupini, ki ima na videz le en skupen cilj - ustvarjanje. Razmišljali bomo, kako se počutimo kot udeleženci skupine, kako se lahko povežemo z neznanimi in kako z znanimi osebami. Vsak dan se bo naša interakcija spreminjala, z njo pa tudi vsebina našega stripa, ki bo dnevno beležil te spremembe. Kot dnevnik bo sledil našim opažanjem in počutju. Preizkusili se bomo tako v klasičnem likovnem kot v digitalnem ustvarjanju. Na koncu bomo izdelke razstavili na ogled.

Mentorica: Damjana Brumec

Dodatne informacije:

https://csu.si/dogodek/poletne-ustvarjalne-delavnice-za-otroke-6/

Maja Antončič

E: maja.antoncic@celje.si, csu@celje.si

T +386 51 681 995

Prijava:

Prijava preko Google obrazca:

https://forms.gle/E5uGmfGq5yngrt2aA

Prijava in informacije preko elektronskega naslova:

csu@celje.si

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje ■ Krekov trg 3 ■ SI-3000 Celje

t +386 (0)3 42 87 930 ■ e zavod.celeia@celje.si