O-STA

V Celju letos več turistov kot lani

Celjski grad, Foto: Robi Valenti

V Celju, ki je ena od vodilnih slovenskih destinacij, so v prvi polovici leta 2024 zabeležili porast obiskovalcev. Na Celjskem gradu, najbolj obiskani turistični znamenitosti, jih je bilo 12 % več, v Tehnoparku Celje pa kar 40 % več. Dober obisk beležijo tudi druge turistične znamenitosti.

Celjski grad je v prvih šestih mesecih letošnjega leta obiskalo dobrih 37 tisoč obiskovalcev, kar je 12 % več kot v enakem obdobju lani. Tujih obiskovalcev je bilo letos doslej 3 % več, kar nakazuje dobre trende za poletne mesece, ko jih je tradicionalno največ. Statistični podatki kažejo, da se je na največjem srednjeveškem gradu v Sloveniji spremenila struktura gostov. "Na prvem mestu so Madžare "izpodrinili" gostje iz sosednje Hrvaške. Teh je, v primerjavi s prvim polletjem leta 2023, več za 60 %. Na tretjem mestu so turisti iz Nemčije, katerih delež se je povečal za 27 %. Prepričani smo, da so podatki predvsem rezultat uspešnih promocijskih kampanj na Hrvaškem, ki smo jih v Zavodu Celeia Celje izpeljali v sodelovanju partnerji, konkretno s Tehnoparkom Celje in upravljavcem Poti med krošnjami na Rogli," je pojasnila mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje in dodala, da izziv v destinaciji ostaja povečanje števila nočitev in povprečne dobe bivanja. Največ nočitev, teh je bilo letos do konca maja, podobno kot lani, okrog 20.000, so ustvarili gostje iz Hrvaške, Nemčije, Avstrije, Danske in Srbije, največji porast, kar 44 %, pa je bil zabeležen pri gostih iz Avstrije. Povprečna doba bivanja tujih turistov v Celju znaša 2 prenočitvi.

Podobno kot Celjski grad, so dobro obiskane tudi druge znamenitosti. Ob Pokrajinskem muzeju in Muzeju novejše zgodovine Celje se je obisk najbolj povečal v Tehnoparku Celje, in sicer za 40 %. V prvi polovici leta 2024 so našteli skoraj 5-krat več tujih obiskovalcev kot v enakem obdobju lani.

V Zavodu Celeia Celje ocenjujejo, da bo obisk Celja dober tudi v poletnih mesecih in da bo obiskovalcev več kot poleti 2023. Nekaj jih bo zagotovo na račun poletnih prireditev ter športnega tekmovanja, evropskega prvenstva v rokometu za fante do 20 let, ki se začenja 10. julija. Zavoljo povečanega obiska so se v ZCC odločili, da delovni čas turistično-informacijskega centra v starem mestnem jedru ob sobotah v juliju in avgustu podaljšajo do 17. ure. Vse dni v letu je sicer odprt tudi TIC Celjski grad.


Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje ■ Krekov trg 3 ■ SI-3000 Celje

t +386 (0)3 42 87 930 ■ e zavod.celeia@celje.si