O-STA

Premierna uprizoritev potopitvenega gledališča Celjski vsi

Celjski vsi, potopitveno gledališče

SPOROČILO ZA JAVNOST

Na Celjskem gradu bo 23. in 24. avgusta 2024 mogoče doživeti edinstveno izkušnjo potopitvenega gledališča. Več kot 20 nastopajočih, igralcev, plesalcev in performerjev bo, pod režisersko taktirko in v koreografiji Aleksandra Saša Ilića iz Srbije, po celotnem grajskem poslopju premierno uprizorilo predstavo potopitvenega gledališča Celjski vsi.

"V Zavodu Celeia Celje, v katerem upravljamo z največjim srednjeveškim gradom v Sloveniji, smo veseli, da bo Celjski grad, po ponovni oživitvi muzikala Veronika Deseniška, še prizorišče povsem drugačne izkušnje sicer znane zgodbe Celjskih grofov v novi, plesno-gledališki adaptaciji," je o največji novosti na Celjskem gradu v okviru Poletja v Celju 2024 povedala mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje ter dodala, da se s tovrstnimi novostmi bogati kulturna krajina Celja, pa tudi celotne Slovenije, v kateri sta sicer nosilni temi slovenskega turizma letošnjega in leta 2025 umetnost in kultura.

"Potopitveno gledališče se od klasičnega gledališča razlikuje po tem, da odstrani četrto steno in potopi, neposredno vključi obiskovalce v samo predstavo. Metode za to so različne: od uporabe specifičnih prostorov igre, do vključevanja občinstva v osrednje dogajanje. Vsak obiskovalec se svobodno giblje skozi dogajalni prostor in si v svojem tempu izbira pot skozi zgodbo. Slednjo tako doživi na povsem sebi lasten način," je formo potopitvenega gledališča pojasnila Mojca Majcen, avtorica idejne zasnove in asistentka koreografije. Nuša Komplet Peperko, avtorica uprizoritvene predloge in dramaturgije pa je o sami predstavi Celjski vsi povedala: "Obiskovalci, ki bodo v tej izkušnji prevzeli vlogo prebivalcev mesta, so povabljeni na veliki dogodek ob podelitvi mestnih pravic. Na dogodku jih pričakajo poglavitni akterji epohe Celjskih grofov: Herman Celjski, Friderik II., Veronika Deseniška, Barbara Celjska, Ulrik II.. V večini jih igrajo umetniki, ki izvirajo iz Celja ali pa so s Celjem povezani preko ustvarjanja: Tina Gorenjak, Renato Jenček, Urša Rupnik, Luka Bokšan in Luka Ostrež. Gre za igralce, ki znajo plesati in plesalce, katerim beseda kot izrazno sredstvo ni tuja. Poleg naštetih glavnih akterjev bodo celotno izkušnjo zaznamovali tudi kronist, komornik in spletkar Igor Sviderski ter vodja gradu Gea Erjavec. Vloge jasnovidk, beračic, vaških gobcal, kmetic bosta upodobili pionirki slovenskega sodobnega plesa, zaplesali bodo člani KUD Galiarda, manjkala pa seveda ne bo ikona Celjskega gradu vitez Parsifal."

2-urno ceremonijo ob podelitvi mestnih pravic, zakusko in zabavo bo naenkrat lahko doživelo le 150 obiskovalcev. V 4 skupnih in več kot 20 posamičnih prizorih po celotnem grajskem poslopju se bodo znane zgodbe mogočnih Celjskih grofov mešale skozi dramske prizore, fizične performense, avtorsko glasbo Leona Firšta in grajska presenečenja. Slednjih bodo deležni le izbrani posamezniki. "Trudili se bomo poskrbeti za edinstveno in za vsa čutila intenzivno izkušnjo v avtentičnem okolju Celjskega gradu," je še povedala Mojca Majcen, ki se je, v sodelovanju z režiserjem in koreografom Aleksandrom Sašom Ilićem, s potopitvenim gledališčem že srečala v predstavi v srbski prestolnici.