O-STA

SPEKULA se vrača s študenti študijskega programa Vizualne umetnosti in oblikovanje

Razstava študentov VUO v Izoli
Razstava študentov VUO v Izoli
Razstava študentov VUO v Izoli
Razstava z Dunaja
Razstava z Dunaja

Na Univerzi na Primorskem, Pedagoški fakulteti zaključuje univerzitetni študij 1. stopnje Vizualne umetnosti in oblikovanje prva generacija študentov. Svoja izbrana umetniška dela do 20. julija 2024 razstavljajo v izolski Galeriji Insula.

Študentje študijskega programa Vizualne umetnosti in oblikovanje na Univerzi na Primorskem, Pedagoški fakulteti bodo lahko z naslednjim študijskim letom 2024/2025 študij nadaljevali na novem istoimenskem magistrskem študijskem programu. To leto zaključujejo z razstavo izbranih del pod mentorstvom dr. Tilna Žbone in kustosom Dejanom Mehmedovičem.

Avtorji/ce razstave so: Ana Benedik, Jakob Vratušek, Neža Hajšek, Eric Pibernik, Svit Pregelj, Tinkara Pucer, Blažka Šifrar, Lan Špur.

Who wanna live forever?

V tem času razstavljajo tudi njihovi mentorji, in sicer do 25. julija 2024 dunajska galerija Eindorf gosti edinstveno razstavo avstrijskih (Paula Flores, Anna Lerchbaumer) in slovenskih umetnikov (Zoran Srdić Janežič, dr. Tilen Žbona, UP PEF), ki sta jo pripravila dr. Jiři Kočica (UP PEF) in Denise Parizek.

Umetniki obravnavajo teme, kot so demografske spremembe, staranje prebivalstva, sindrom Doriana Graya, kozmizem, življenje v dobi umetne inteligence, genski inženiring in migracije. Te teme so obravnavane z vidika vsakdanjega življenja v Srednji Evropi in širših globalnih perspektiv. Razstava razkriva, kako se umetnost in znanost prepletata in odražata človekovo prizadevanje za večno življenje.

Razstava bo letos debitirala na Dunaju, nato pa se bo naslednje leto selila v Ljubljano in Koper.