O-STA

Sprejem župana Matije Kovača za udeležence EP v rokometu za moške do 20 let

Foto: Slavko Kolar
Foto: Slavko Kolar
Slavko Kolar

"Sloves športnega in rokometnega mesta tudi z organizacijo mladinskih tekmovanj"

Sprejem župana Matije Kovača za udeležence EP v rokometu za moške do 20 let

Celje, 12. julij 2024 - Župan Mestne občine Celje Matija Kovač je dopoldan na Celjskem gradu pripravil sprejem za predstavnike reprezentanc, evropske in slovenske rokometne zveze (EHF, RZS) organizacijskega odbora, delegate, sodnike in druge udeležence Evropskega prvenstva v rokometu, ki ga v teh dneh gosti Celje, skupaj z Laškim. V svojem nagovoru je predstavil Celje kot zgodovinsko, športno in rokometno mesto, ki je gostilo že mnogo velikih športnih in rokometnih tekmovanj.

Kot je povedal župan, je bilo Celje mogočno in vplivno mesto že v Antiki. Rimska Celeja, Troja Seconda, kot se je imenovala, je bila bogato in gosto naseljeno mesto. Sloviti srednjeveški zgodovini mesta so dali pečat Celjski grofje, ki so bila mogočna in vplivna vladarska rodbina tistega časa, Celje pa je takrat dobilo mestne pravice.

"Obe obdobji, rimsko in srednjeveško, sta pustili močne sledi, bogato kulturno dediščino, ki jo skrbno varujemo in vzdržujemo. Pomembno prelomnico za Celje pa je pomenilo tudi leto 1846, ko je Celje dosegla južna železnica in omogočila hiter gospodarski razvoj mesta in regije," je še poudaril župan.

Dodal je, da je Celje danes upravno, izobraževalno, zdravstveno, gospodarsko, kulturno, sejemsko središče Savinjske statistične regije. "In kot se radi pohvalimo je Celje tudi športno središče regije in morda najbolj športno mesto v Sloveniji. Vsekakor pa tradicionalno najbolj rokometno mesto v državi, z velikimi uspehi v tem športu. Gostili smo že mnoga velika športna tekmovanja. v zadnjih letih tudi velika rokometna tekmovanja. Veseli nas, da sta nam evropska in slovenska rokometna zveza zaupali organizacijo še enega pomembnega tekmovanja, EP v rokometu za moške do 20 let," je še povedal župan, vsem udeležencem pa zaželel veliko uspeha in jih povabil, da tudi kaj obiščejo mesto.

V imenu Evropsko rokometne zveze (EHF) je bil govornik podpredsednik zveze Predrag "Pedja" Bošković, ki je dejal, da je dobro znano, da je Celje športna metropola Slovenije. "Zato pogosto, ob podpori Rokometne zveze Slovenije, pri vas pripravljamo velike rokometne dogodke za mlajše kategorije, ki so zelo pomembni za razvoj našega športa. Vem, da za člansko ekipo Celja lani ni bila najboljša sezona, vem pa tudi, da je Celje še vedno številka 1 v Evropi po produkciji kakovostnih igralcev za člansko ekipo. Prav tako večina igralcev slovenske reprezentance na tem prvenstvu prihaja iz RK Celje," je gostiteljem polaskal visoki predstavnik EHF in se zahvalil Rokometni zvezi Slovenije za odlično organizacijo prvenstva. Ob tem je županu Matiji Kovaču izročil spominsko priznanje EHF.

Sprejem za udeležence v evropskega prvenstva v imenitnem ambientu romanskega palacija Celjskega gradu je glasbeno popestrila vokalistka Sandra Feketija ob spremljavi Aljoše Jurkoška, dogodek pa je povezoval znani športni novinar Matic Flajšman.