O-STA

Dela na grajskih poteh pod Celjskim gradom dobro napredujejo

Celje, 18. julij 2024 - Marca smo začeli z deli za projekt Grajske poti, investicijski projekt v turistično infrastrukturo na območju grajskega griča okoli Starega gradu Celje, s katerim bomo med drugim dobili nove pohodne povezovalne poti. Dela potekajo po terminskem načrtu.

Trenutno postavljamo klopi in drugo opremo na poteh. Igrala in razgledna ploščad so v fazi izdelave v delavnicah in bodo postavljeni do koca poletja, enako velja za vstopna portala na severni in južni strani grajskega parkirišča. Sočasno pripravljamo vsebino, saj bodo poti tudi tematske in izobraževalne.

Urejamo tri poti - Geološko pot pod grajskimi stenami, pot Z igro v dolino po jugozahodnem pobočju, na kateri bodo tudi igrala za otroke in Panoramsko pot po grajskem jarku. Nad plezališčem urejamo razgledno ploščad, dva vstopna portala ob robu parkirišča, ob obstoječi Pelikanovi poti pa bomo z digitalno nadgradnjo dobili vsebinske tematske točke.

Grajske poti še niso pripravljene za uporabo

Novih pohodnih poti se predvsem veselijo občanke in občani, ki se okoli gradu in na grad že zdaj radi sprehajajo, vendar pa grajske poti še niso pripravljene za pohodnike, saj še vedno potekajo dela. Sprehajalce prosimo, da so še potrpežljivi in počakajo, da bodo nove pohodne poti povsem varne za uporabo. Verjamemo, da bodo pritegnile tudi nove pohodnike ter novo ciljno skupino obiskovalcev - aktivne raziskovalce in zahtevnejše goste, ki iščejo nova doživetja. Tematske pohodne poti bodo tudi poučne, izobraževale bodo o geološki zgodovini območja ter o delu fotografskega mojstra Josipa Pelikana.

Projekt Grajske poti sofinancira Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport iz Načrta za okrevanje in odpornost. Investicija je ocenjena na 558.701 EUR, Mestna občina Celje bo iz proračuna zagotovila 210.672 EUR, MGTŠ pa projekt sofinancira z nepovratnimi sredstvi v višini 348.029 EUR. Projekt bo predvidoma zaključen jeseni.