O-STA

Župan Matija Kovač sprejel celjskega nogometnega junaka Žana Karničnika

Celje, 18. julij 2024 - Župan Matija Kovač je danes pripravil sprejem za Žana Karničnika, nogometaša Nogometnega kluba Celje in reprezentance Slovenije, ki je odločilno pripomogel k drugemu naslovu državnih prvakov za Celje in uspešnemu nastopu naše izbrane vrste na nedavno končanem EURU 2024 v Nemčiji. Tam je Slovenija dosegla zgodovinski uspeh s prebojem v osmino finala. Župan je čestital Žanu Karničniku za njegove predstave v klubu in reprezentanci in mu ob tem izročil županovo priznanje.

"Veseli me, da se vam lahko zahvalim in čestitam za vaš izjemen prispevek pri odličnih nastopih naše reprezentance v Nemčiji in da je NK Celje znova osvojil naslov državnega prvaka. Upam, da boste Celje vedno ponosno nosili v sebi in da vas bo spremljalo v vaših prihodnjih prizadevanjih. Verjamem, da tudi ob dobrih rezultatih v nadaljevanju kariere," je povedal župan Matija Kovač. Poleg županovega priznanja je ob tem Žanu Karničniku izročil še kelih Barbare Celjske, znanega oblikovalca Oskarja Kogoja.

Žan Karničnik je navdušil s svojimi igrami v Nemčiji, še posebej pa je zablestel na tekmi s Srbijo, kjer je dosegel vodilni zadetek za Slovenijo in bil proglašen za igralca tekme.

V pogovoru z županom je obudil spomine in občutke ob tem nepozabnem golu, ki je naše navijače, na stadionu in doma v Sloveniji, spravil v trans.

"Občutki, ko zabiješ gol za svojo reprezentanco na evropskem prvenstvu, pred 20 tisoč slovenskimi navijači, so fenomenalni. Dejansko je takrat vse poletelo v zrak, v tistem trenutku si poln adrenalina. Res lepi spomini, ki bodo za vedno ostali zapisani v mojem življenju," je dejal Žan Karničnik. Ob tem je dodal, da se v našem mestu odlično počuti in da je bila dobra odločitev, da se je pred dobrim letom in pol odločil za prestop v Celje.

"Mogoče sem se na začetku malo lovil, ko pa sem spoznal mesto in soigralce, pa je vse steklo. Mislim, da nam gre odlično in da smo na dobri poti," je še dodal Žan Karničnik, ki ga je ob obisku na Mestni občini Celje spremljal predsednik NK Celje, Valery Kolotilo.

Žan Karničnik se je rodil 18. septembra 1994. Doma je iz Radelj ob Dravi, kjer je tudi začel svojo nogometno pot. Kariero je nadaljeval v mladinskih selekcijah v Dravogradu, kasneje pa prestopil v Maribor, kjer je pretežno igral za drugo ekipo. Ker ni dobil prave priložnosti, se je preselil k Muri, v sezoni 2017/2018, ko je Mura igrala še v 2. slovenski ligi. Tam se je tudi dokončno uveljavil. Bil je član šampionske zasedbe Mure, ki je v sezoni 2020/2021 osvojila svoj prvi naslov državnih prvakov, sezono pred tem pa je z njo osvojil še pokalno naslov.

V začetku leta 2022 je prestopil k bolgarskemu prvaku Ludogorcu, kjer pa se ni zadržal prav dolgo in je ob koncu istega leta kot posojeni igralec prestopil v Celje. V naslednje pol sezone je kot velika okrepitev prispeval k temu, da je Celje osvojilo 2. mesto v državnem prvenstvu v sezoni 2022/2023 in seveda odločilno k 2. naslovu državnega prvaka v pretekli sezoni 2023/2024.

Žan Karničnik je za reprezentanco Slovenije debitiral oktobra 2021 na tekmi proti Malti v gosteh. Vključno s štirimi tekmami na nedavnem evropskem prvenstvu je za reprezentanco zbral 32 nastopov.