O-STA

Veronikina nagrada: Prejemnik zlatnika poezije je Boris A. Novak

Celje, 19. julij 2024 - Znan je prejemnik zlatnika poezije, ki ga v sklopu Veronikine nagrade v Celju podeljujemo od leta 2005. Zlatnik poezije za življenjski pesniški opus ter ustvarjalno žlahtnjenje slovenskega jezika prejme Boris A. Novak, literat, teoretik, prevajalec, profesor, akademik in Prešernov nagrajenec za življenjsko delo.

Prejemnika lastnika poezije je letos izbral slovenski pesnik, pisatelj, dramatik in knjižničar Borut Gombač, ki ga je k sodelovanju povabila Hiša kulture Celje.

Boris A. Novak je leta 1978 diplomiral iz primerjalne književnosti in literarne teorije ter filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je leta 1996 tudi doktoriral. Uveljavljen je kot pisec poezije za odrasle in za otroke, dramatik, esejist, znanstveno pa se ukvarja s teorijo verza, teorijo prevajanja, provansalsko liriko, klasicistično dramatiko, evropsko simbolistično poezijo in moderno slovensko in francosko liriko.

Borut Gombač o letošnjem prejemniku zlatnika poezije:

"Jezik ni sredstvo, temveč prostor poezije", je pred leti zapisal Boris A. Novak, pesnik z bogatim in v vseh pomenih raznolikim in impresivnim opusom. Novak pa ni le največji slovenski mojster pesniških oblik in pretanjen ustvarjalec besednega "zvena, ki pomeni in pomena, ki zveni", ampak "prostor poezije" z vsako novo pesmijo, bodisi z minimalistično "definicijo" bodisi z ekspresivno razbohotenim epom, širi s tako polnokrvno poetiko, da njeni občudovalci nismo le presunjeni nad močjo njene ekspresivnosti, ampak smo vsakič znova nevsiljivo, a zavezujoče, povabljeni k samoizpraševanju in iskanju lastne vloge v času in prostoru.

Boris A. Novak je bil štirikrat nominiran za Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta, in sicer za zbirke ALBA (2000), ODMEV (2001), ŽARENJE (2003), MOM: mala osebna mitologija (2008). Veronikino nagrado pa je prejel leta 2017 za epsko pesnitev in mojstrski unikum v slovenskem literarnem prostoru VRATA NEPOVRATA, ob čemer je komisija zapisala: "Za naš apokaliptični čas in sofisticirano tehno-modernizirani svet, se ep izkaže za še kako vmesno in živo pesniško obliko postavljanja po robu nasilju zgodovine in krutosti pozabe."

Mestna občina Celje bo letos podelila že 28. Veronikino nagrado. Večer poezije in glasbe bo 27. avgusta na Celjskem gradu. Letošnjo podelitev Veronikine nagrade, zlatnika poezije in male Veronike pripravlja Bilbi & Band, slavnostni govornik bo Dušan Šarotar. Organizatorica Veronikine nagrade je od leta 2021 Hiša kulture Celje, prej jo je od leta 2005 organizirala družba Fit media.

Veronikin teden poezije

Prejemnika zlatnika poezije Borisa A. Novaka bomo gostili v Celju na Veronikinem tednu poezije, ki ga letos prvič pripravljamo v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje, in sicer 22. avgusta, ob 18. uri, v Kavarni Zvezda. Z njim se bo pogovarjal idejni oče Veronikine nagrade, Jože Volfand.

Veronikin teden poezije prinaša tudi bralno delavnico nominiranih pesniških zbirk, večer uglasbene poezije z Esadom Babačićem in Andražem Poličem ter dopoldne z mladimi pesniki, malo Veroniko in Gimnazijo Celje - Center.

Vabljeni k prebiranju novic o Veronikini nagradi in spremljajočih dogodkih na spletni strani www.veronikina-nagrada.si.

***