O-STA

GEN-I Sonce na temelju 10.000 postavljenih sončnih elektrarn gradi zanesljivo prihodnost energetske samooskrbe

Družba GEN-I Sonce je kot največji slovenski ponudnik sončnih elektrarn na ključ junija zgradila že desettisočo sončno elektrarno. Ta bo družini v Črnomlju zagotavljala brezogljično električno energijo. Natemelju bogatih izkušenj tako GEN-I Sonce odločno nadaljuje z gradnjo in upravljanjem sončnih elektrarn.

Ljubljana, 26. julij 2024 - Desettisočo sončno elektrarno je GEN-I Sonce zgradil na stanovanjski hiši v Črnomlju. Skupaj 16 sončnih panelov s površino 32 kvadratnih metrov in močjo 7,04 kW bo družini zagotavljalo zanesljiv in čist vir energije, nižje mesečne stroške in prijeten občutek, da so člani družine pripomogli k zmanjševanju emisij brez vpliva na kakovost življenja v njihovih domovih. Elektrarna bo s pomočjo sonca letno proizvedla približno 6.680 kWh električne energije, kar je 1,7 tone prihranka CO2 na leto.

GEN-I Sonce že od leta 2017, ko so postavili prvo sončno elektrarno, gradi zeleno prihodnost. Do danes so v Sloveniji postavili že 10.000 sončnih elektrarn, preko njih pa se ogljični odtis Slovenije vztrajno znižuje. Leta 2018 je denimo 351 sončnih elektrarn skupaj proizvedlo nekaj manj kot 4.600 MWh elektrike, zaradi
katere so se emisije CO2 znižale za dobrih 2.200 ton. V letu 2023 je skoraj 8.000 sončnih elektrarn proizvedlo že blizu 184.000 MWh električne energije, emisije CO2 pa so se zato zmanjšale že za več kot 90.000 ton. Kako rast števila izgrajenih sončnih elektrarn GEN-I Sonce vpliva na zmanjšanje emisij CO2, najlepše prikaže spodnja tabela:

Leto Novi priklopi S E Proizvodnja v MWh Zmanjšanje emisij CO2 v tonah
2023 3229 183.927 90.124
2022 1738 104.082 51.000
2021 1137 58.206 28.521
2020 840 30.612 15.000
2019 622 6.464 3.167
2018 351 4.586 2.247

Navedeni podatki o zmanjševanju emisij CO2 jasno dokazujejo pomembnost sončnih elektrarn za trajnostno energetsko preobrazbo Slovenije. V GEN-I Sonce verjamejo, da se bo trend izgradnje novih sončnih elektrarn in z njimi naraščajoč delež brezogljične elektrike v energetski bilanci Slovenije nadaljeval tudi v prihodnje - še posebej zdaj, ko so odjemalcem na voljo najvišje subvencije za samooskrbo v zgodovini. Ko te subvencije združimo z edinstvenim modelom odkupa viškov, ki ga ponuja GEN-I, prinese celovita samooskrba dolgoročne prihranke, dostopnejšo investicijo v obnovljive vire energije, večjo energetsko neodvisnost in hitrejšo vračilno dobo investicije.

Po priklopu sončne elektrarne GEN-I kot prvi na trgu z električno energijo ponuja nov model samooskrbe. Ta omogoča odkup viškov električne energije v obliki dobropisa, ki znižuje mesečne račune za električno energijo. Primeren je tako za sončne elektrarne s hranilniki, kot tiste brez njih. S to novo samooskrbno
rešitvijo, ki temelji na 15-minutnih obračunskih intervalih, lahko lastniki sončnih elektrarn dodatno prihranijo več kot 1.000 evrov na leto, kar je korak naprej k večji finančni razbremenitvi, visok letni poračun ob koncu leta pa je stvar preteklosti.

Za konkretnejši izračun letnega prihranka je vsem, ki razmišljajo o taki investiciji, na voljo nov kalkulator GEN-I Sonce. Ta s preprostim vnosom podatka o letni porabi elektrike in moči varovalk pripravi hiter informativni izračun prihrankov tako ob izgradnji klasične sončne elektrarne kot tudi v primeru izgradnje elektrarne s hranilnikom energije.

Vračilna doba za sončno elektrarno s subvencijo in GEN-I-jevim modelom z odkupi viškov znaša v povprečju 8 let, za sončno elektrarno s hranilnikom pa 11 let. Finančno zahtevna vgradnja hranilnika energije torej podaljša vračilno dobo investicije, v celotni življenjski dobi sončne elektrarne, ki je predvidoma 30 let, pa hranilnik energije prinese še dodatne prihranke. Ko sončna elektrarna proizvaja elektriko, baterija pa je že polna, GEN-I s svojim edinstvenim modelom samooskrbe te viške energije odkupi. Odjemalci na ta način potrebujejo manj elektrike iz omrežja v času, ko je oskrba najdražja, poleg tega pa za viške energije prejmejo še dobropis na mesečnem računu za elektriko. Sončne elektrarne s hranilniki energije so tudi najboljša rešitev za primere, ko zaradi omejitev omrežja odjemalci ne morejo zgraditi tako velike sončne elektrarne, kot bi želeli.

"Deset tisoč zgrajenih sončnih elektrarn družbi GEN-I Sonce zagotavlja vodilni tržni položaj na slovenskem trgu, predvsem pa bogate izkušnje, s katerimi odjemalcem omogočamo kakovostno in s strogimi ISO standardi podprto izgradnjo sončnih elektrarn. Skupaj z našim edinstvenim modelom odkupa ustvarjenih
viškov energije in Borzenovimi subvencijami za samooskrbo dokazujemo, da je naložba v postavitev sončne elektrarne odlična investicija v zeleno prihodnost," je ob pomembnem mejniku povedal Gregor Hudohmet, direktor družbe GEN-I Sonce, d.o.o.

*****
Kontakt za medije:
pr@gen-i.si