O-STA

Center ponovne uporabe Velenje vabi s prodajo unikatnih izdelkov in souporabo stvari

V Centru ponovne uporabe (CPU) v Velenju, ki deluje v okviru SAŠA inkubatorja, je na voljo pestra izbira pohištva in dodatkov za dom. Trajnostno-inovativna trgovina ima ključno vlogo pri spodbujanju krožnega gospodarstva in zmanjševanju količine odpadkov. Ponudba se osredotoča na ohranjanje vrednosti starejših izdelkov, ki so z osvežitvami, manjšimi popravki ali dopolnitvami primerni za ponovno uporabo, kar ima pozitiven vpliv na okolje, ekonomijo in družbo.

Spomladi letos smo v sklopu CPU vzpostavili tudi nov trajnostni model izposoje predmetov, aparatov in orodja, ki smo ga poimenovali Nucarnica. Občani si lahko orodje, ki ga potrebujejo za kratkotrajno rabo, izposodijo. Po treh mesecih od vzpostavitve je v sistem souporabe vključenih 130 članov. Najpogosteje izposojeni artikli so: globinski sesalec, ledomat, zvočnik, teleskopska žaga, baterijski vrtalnik ...

V Mestni občimi Velenje želimo z uvajanjem takšnih projektov spodbuditi zmanjševanje oz. vsaj manjšo rast odpadkov za svetlo in trajnejšo prihodnost.

V Centru ponovne uporabe Velenje prejete predmete strokovno pregledajo in ocenijo ustreznost ponovne uporabe. S popravili, preoblikovanjem in izobraževanji soustvarjajo bolj trajnostno prihodnost. Pohištvo iz prejšnjega stoletja daje vtis domačnosti, hkrati pa je tudi trendovsko. Izdelki iz druge roke so velikokrat v dobrem stanju in kvalitetni, lastniki se kosa pohištva le naveličajo. Z nekaj idejami in truda pohištvu vračajo dušo in jih spreminjajo v unikatne dizajnerske kose. V poletnih mesecih nudijo tudi številne popuste.

V lanskem letu so s strankami izvedli 3.500 prodaj izdelkov, s katerimi je bilo v ponovno uporabo vrnjenih za več kot 28 ton izdelkov za dom in gospodinjstvo. Najpogosteje oddani predmeti so pohištvo, bela tehnika, posoda, elektronske naprave, otroška oprema, športna oprema, knjige, gospodinjski aparati in naprave, stenske ure, slike in dekorativni izdelki. V lanskem letu so redno tedensko prevzemali predmete pri občanih in v zbirnem centru. Delovanje centra in poslanstvo trgovine so predstavljali tudi skupinam iz Vrtca Velenje, osnovnošolcem iz drugih krajev Slovenije, dijakom Šolskega centra Velenje, varovancem različnih varstveno-delovnih centrov, društvom in podjetjem. Ob različnih letnih akcijah so obiskovalcem centra podarjali knjige, določene predmete so namenili društvom (predvsem tabornikom), izjemne starinske predmete pa tudi Muzeju Velenje.

V izposojevalnici stvari Nucarnica so za souporabo na voljo predmeti po naslednjih sklopih: avdio-video oprema in tehnika, predmeti za organizacijo zabave, orodje in pripomočki za urejanje okolice, pripomočki za potepanja in šport, mali kuhinjski in gospodinjski aparati idr. Souporaba prinaša številne prednosti tako uporabniku kot tudi okolju, saj privarčujemo prostor in denar, hkrati pa s trajnostnim in odgovornim ravnanjem (so)prispevamo k zmanjšanju odpadkov, k manjšemu ogljičnemu odtisu in ohranjamo zeleni planet za prihodnje generacije.

Izposoja poteka prek spletne platforme, kamor se je treba registrirati na naslovu Nucarnica (lend-engine-app.com). Izposoja je mogoča s članstvom ali brez. Član knjižnice lahko postanete s plačilom članarine ali z doniranim predmetom v Nucarnico. Člani si izdelke izposojajo brezplačno, izjema sta uporabnina in kavcija, ki se zastavi ob izposoji vrednejših predmetov. Več informacij o projektu je na voljo na spletni strani: https://cpuvelenje.si/nucarnica/.

Center ponovne uporabe Velenje (Šaleška cesta 2d) je v poletnih mesecih odprt v ponedeljek, torek, četrtek in petek med 8. in 16. uro, ob sredah pa med 11. in 19. uro. Ob sobotah in praznikih je center zaprt. Dosegljivi so na telefonski številki 031 683 959 ali na e-naslovu info@cpu.velenje.si. Vse predmete, ki so na voljo v prodajalni, si lahko ogledate na njihovi spletni strani https://cpuvelenje.si/ ali na Facebook strani Center ponovne uporabe Velenje. Vabljeni, da obiščite trgovino in odkrijete celotno ponudbo!

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje