O-STA

Velenje tudi letos sodeluje v tekmovanju za urejenost mesta

Velenje je obiskala komisija tekmovanja Moja dežela. Gre za nadgradnjo tradicionalnega tekmovanja Moja dežela - lepa in gostoljubna, na katerem je Velenje v preteklosti v kategoriji večjih mest že devetkrat prejelo prvo nagrado za urejenost. Člane komisije smo najprej sprejeli v Vili Bianci, kjer smo jim predstavili naše najpomembnejše projekte in tudi, kako smo se lotili ureditve mesta glede na njihove lanskoletne ocene našega mesta. Ker to tekmovanje poteka že vrsto let, so se člani komisije odločili, da začnejo poleg ureditve samega mesta in turistične ponudbe ocenjevati tudi naše delovanje, povezovanje znotraj in zunaj občine, prostovoljstvo ter vsebine in projekte, ki jih pripravljamo.

Zaradi drugačnih pravil letošnjega tekmovanja sodi sedaj Velenje v kategorijo Prepoznavni turistični kraji. Konec avgusta bo komisija v drugi sestavi ocenila še Staro Velenje, ki je prijavljeno v kategoriji Zgodovinska jedra.

Na sprejemu, ki smo ga pripravili v Vili Bianci, je direktorica Zavoda za turizem Šaleške doline Alenka Kikec predstavila delovanje Zavoda za turizem Šaleške doline in pestro turistično ponudbo. Sodelavki z Mestne občine Velenje Helena Knez in Marija Brložnik sta komisijo seznanili z aktualnimi projekti, s katerimi bo Velenje nadgradilo in izboljšalo podobo mesta ter kakovost življenja tako za domačine kot tudi za obiskovalce.

Projekt Moja dežela predstavlja nadgradnjo in posodobitev tradicionalnega tekmovanja Moja dežela - lepa in gostoljubna. Glavni cilj projekta je spodbujanje urejenosti, gostoljubnosti in kakovosti turistične ponudbe po vsej Sloveniji. Z novim imenom in širšim fokusom želimo nagraditi kraje, ki izstopajo po svoji zavezanosti k odličnosti v turizmu ter promovirati Slovenijo kot privlačno in gostoljubno turistično destinacijo. Vsled temu so kraje razvrstili v kategorije na podlagi turističnih prenočitev oziroma pobrane turistične takse po občinah. Na tekmovalnem situ so turistična ponudba in urejenost kraja (kot celote, pa tudi posameznih okolij in objektov), kakovost turistične ponudbe, kakovost življenja v kraju za prebivalce in obiskovalce, varovanje naravne in kulturne dediščine, varovanje okolja in gostoljubnost. Ocenjujejo ulice in trge, objekte različnih dejavnosti, hortikulturo, skrb za dediščino, komunalno in turistično infrastrukturo itd.

Strokovna komisija kraje ocenjuje po naslednjih kriterijih: turistična ponudba (raznolikost in kakovost turističnih storitev, vključno z nastanitvami, gastronomijo, kulturnimi in naravnimi znamenitostmi ter aktivnostmi za obiskovalce, gostoljubnost lokalne skupnosti (prijaznost, dostopnost in pripravljenost lokalnih prebivalcev sprejeti in usmerjati obiskovalce ter jim predstaviti lokalne posebnosti in običaje) ter urejenost in čistoča (vzdrževanje čistoče in urejenosti javnih površin, zelenih površin, infrastrukture in znamenitosti).

V projekt Moja dežela - lepa in gostoljubna, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije, se vključujemo že od samega začetka in dosegamo odlične rezultate. V lanskem letu smo ponovno prejeli priznanje kot zmagovalec spletnega glasovanja v kategoriji velikih mest in s tem postali nosilec priznanja Ljubljenec ljudskih src.

Velenje je doslej v okviru projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna že devetkrat (1995, 1999, 2001, 2007, 2009, 2010, 2015, 2019, 2020) prejelo prvo nagrado za urejenost; v letih 2011, 2013, 2014, 2018 in 2021 smo osvojili drugo mesto, tretje mesto pa v letih 2012, 2017 in 2022. Velenje je lani zmagalo tudi v spletnem glasovanju v kategoriji večjih mest in prejelo posebno priznanje Ljubljenec ljudskih src. Ponosni smo tudi na to, da je Velenjska plaža v kategoriji naravnih kopališč po mnenju slovenskih kopalk in kopalcev že šest let zapored razglašena za najboljše naravno kopališče.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje