O-STA

V sredo premiera filma za organizatorje naravoslovnih dni

Priprava naravoslovnega dne je zahtevna naloga, ki od učiteljev zahteva skrbno načrtovanje, prilagajanje vsebin starosti otrok in zagotavljanje varnosti. Da bi olajšali to delo, je ustvarjalna ekipa Zavoda za izobraževanje UMMI iz Kopra in sodelavka UP PEF, pripravila nov kratki izobraževalni film z naslovom Mladi v raziskovanju, ki je namenjen študentom razrednega pouka, učiteljem začetnikom in staršem.Spletna premiera bo v sredo, 14. avgusta, ob 20.30, na novem Youtube kanalu zavoda (klik).

Podroben načrt za uspeh

Vsak naravoslovni dan se začne z določitvijo ciljev in vsebin, ki jih želimo predstaviti otrokom. V filmu spremljamo skupino sedmošolcev, ki so obiskali Škocjanski zatok in Debeli rtič. S poudarkom na varnosti in praktičnih izkušnjah film prikazuje, kako izbrati primerno lokacijo, poskrbeti za varen dostop in zagotoviti strokovno vodstvo.

Ključna je tudi praktična priprava - preverjanje vremenskih napovedi, priprava ustrezne opreme in materialov ter zagotavljanje potrebne pomoči mentorjev.

Interaktivne in poučne aktivnosti

Film prikaže, kako pripraviti praktične aktivnosti, ki omogočajo učencem interaktivno raziskovanje in spoznavanje narave. Prikazane so številne dejavnosti, kot so opazovanje življenja ob obali, iskanje školjk in izvajanje preprostih eksperimentov.

Med izvedbo naravoslovnega dne je pomembno biti pripravljen na nepredvidene situacije. Petra Furlan, sodelavka Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, kot scenaristka poudarja, kako ostati organiziran, poskrbeti za varnost otrok in prilagoditi aktivnosti glede na okoliščine.

Evalvacija in nadaljnje izboljšave

Film Mladi v raziskovanju ne ponuja le praktičnih nasvetov za organizacijo, ampak tudi smernice za stalno izboljševanje izkušenj otrok pri raziskovanju narave in znanosti.

Film je finančno podprla Luka Koper iz razpisa živeti s pristaniščem.