O-STA

Prejeli smo prvih 12 vlog za subvencioniranje nakupa in vgradnje termostatskih ventilov

8. avgusta je potekel prvi rok za odpiranje vlog, prispelih na Javni poziv za dodelitev subvencije za ukrep zmanjšanja porabe toplotne energije za fizične osebe, ki so odjemalci distribucijskega sistema toplote ali zemeljskega plina v Mestni občini Velenje. Komisija, ki je bila imenovana za ta namen, je odprla in pregledala 12 vlog za subvencioniranje nakupa in vgradnje termostatskih ventilov, ki pa so žal v veliki meri nepopolne. Vlagatelje bomo pozvali k dopolnitvam, nato pa bo sledila še preveritev vlog s tehničnega vidika.

Občane ponovno prosimo, da vloge izpolnijo v skladu s pozivom, kar pomeni, da lahko stanovalci v večstanovanjskih blokih vloge oddajo samo prek upravnika, lastniki individualnih hiš pa posamično. V primeru nerazumevanja se lahko obrnejo na Mestno občino Velenje ali Podnebno-energetsko pisarno Velenje.

Poziv, za katerega smo namenili 40 tisoč evrov, je objavljen na spletni strani Mestne občine Velenje www.velenje.si. Vloge, ki jih bomo odpirali vsak četrtek, se upoštevajo po vrstnem redu prispetja, do porabe sredstev oziroma najdlje do 30. oktobra 2024.

Namen Javnega poziva za dodelitev subvencije za ukrep zmanjšanja porabe toplotne energije za fizične osebe, ki so odjemalci distribucijskega sistema toplote ali zemeljskega plina v Mestni občini Velenje, ki smo ga objavili 4. julija 2024, je doseganje večje energijske učinkovitosti v stavbah, zmanjšanje porabe toplotne energije in boljša kakovost bivanja. Višina subvencije za posameznega upravičenca znaša do 50 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 40 evrov na posamezno grelno telo.

Odpiranja novih vlog bodo potekala vsak četrtek do 30. oktobra 2024 oz. do porabe sredstev. Upoštevane bodo vloge, prejete do 12. ure prejšnjega dne. Ob tem vse zainteresirane občane pozivamo, da lahko vlogo na javni poziv poda le upravičena oseba. Pri prvem odpiranju se je pokazalo, da so vloge oddajali tudi posamezniki iz večstanovanjskih stavb. Kot je navedeno v razpisu, lahko vlogo po tem javnem pozivu v imenu in za račun upravičenih oseb v večstanovanjski stavbi vloži le upravnik.

Upravičenci do subvencije so torej fizične osebe, ki so lastniki v večstanovanjski stavbi ali v eno- ali večdružinski stanovanjski stavbi na območju Mestne občine Velenje in so aktivni odjemalci (z obračunano porabo energenta v tekočem letu) distribucijskega sistema toplote ali zemeljskega plina ter imajo pravico izvedbe ukrepov na stavbi, ki jih obravnava ta javni poziv. Vlogo za večstanovanjske stavbe lahko vloži le upravnik oz. skupni pooblaščenec.

Dodatne informacije lahko dobite na sedežu Mestne občine Velenje, in sicer v ponedeljek od 12. do 15. ure, v sredo od 12. do 17. ure, v petek od 10. do 13. ure. Vprašanja lahko pošljete tudi na elektronski naslov info@velenje.si. Informacije lahko dobite tudi v Podnebno-energetski pisarni Velenje, in sicer v ponedeljek, sredo in petek od 9. do 12. ure, v torek in četrtek od 14. do 17. ure ali pa vprašanja pošljete na elektronski naslov pep@velenje.si.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje