O-STA

Telekom Slovenije s celovito nadgradnjo mobilnega omrežja do skokovitega porasta pokritosti in zmogljivosti 5G

Ljubljana, 20. avgust - Uporabniki v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije vsako leto za približno 33 odstotkov povečajo prenos podatkov, zato podjetje svoje omrežje skrbno in celovito modernizira ter nadgrajuje z najnovejšimi tehnologijami, s čimer postavlja temelje za nadaljnji razvoj. V letu 2023 je Telekom Slovenije v razvoj mobilnega omrežja vložil dobrih 22 milijonov evrov, v letošnjem letu pa bodo investicije več kot podvojene. Na ta način krepi konkurenčno prednost ter ustvarja tehnološko podporo za nadaljnje zagotavljanje varnih, zanesljivih in sodobnih telekomunikacijskih storitev, skladnih z najnovejšimi trendi in pričakovanji uporabnikov. Hkrati z modernizacijo povečuje tudi pokritost in krepi kapacitete z namenom zagotavljanja najboljše uporabniške izkušnje.

Omrežje 5G uporablja že skoraj tretjina uporabnikov Telekoma Slovenije, število se nenehno povečuje glede na število mobitelov, ki podpirajo 5G-tehnologijo. Telekom Slovenije sicer upravlja največje mobilno omrežje v Sloveniji.

Telekom Slovenije je kot prvi operater v Sloveniji že v letu 2021 s tehnologijo 5G nadgradil več kot 300 baznih postaj in dosegel 33-odstotno pokritost prebivalstva. S pospešeno modernizacijo v letih 2023 in 2024 bo nadgrajenih že skoraj 1000 od skupno preko 1500 baznih postaj; zmogljivost celotnega mobilnega omrežja je Telekom Slovenije v letu in pol povečal za več kot 30 odstotkov, omrežja 5G pa celo za trikrat. S tehnologijo 4G pokriva 98 odstotkov prebivalstva in jo še vedno izboljšuje. Trenutno zagotavlja že 65-odstotno pokritost prebivalstva s 5G, v naslednjem letu bo zagotovil 99-odstotno pokritost.

"Svoje omrežje stalno širimo, nadgrajujemo in posodabljamo z najsodobnejšimi tehnologijami, optimiziramo rabo frekvenčnega spektra in porabo električne energije. V zadnjem obdobju smo izvedli prestrukturiranje in nadgradnjo jedrnega omrežja, nadgradnjo in optimizacijo dostopovnega omrežja ter nadgradnjo zalednih naprav, ob tem smo še dodatno nadgradili povezave do baznih postaj. Naše omrežje je na vseh nivojih pripravljeno na nadaljnje uvajanje najsodobnejših 5G-tehnologij. Uporabnikom na ta način med drugim zagotavljamo še varnejši, zanesljivejši in hitrejši mobilni internet z nizkimi zakasnitvam," poudarja Vesna Prodnik, članica uprave Telekoma Slovenije za tehnologijo.

Zaradi izjemne zmogljivosti mobilnega omrežja Telekom Slovenije uporabnikom tudi fiksne storitve (internet, televizijo in fiksno telefonijo) zagotavlja prek tehnologij 4G in 5G.

"Naši uporabniki se zanašajo na naše visoko zmogljivo in zanesljivo omrežje, ki slovi po dobri pokritosti in vrhunski uporabniški izkušnji. Pri tem se prenos podatkov vsako leto povečuje, zato je bila dodatna modernizacija nujna. S pomočjo najsodobnejše tehnologije se v realnem času odzivamo na obremenitve omrežja, razpoložljive kapacitete in potrebe uporabnikov po visokih hitrostih prenosa podatkov v obe smeri - od in k uporabnikom. Modernizacija in širitev 5G-omrežja intenzivno poteka od lanskega leta, ko smo zaključili s prvo fazo modernizacije. Sedaj smo v drugi fazi, ki je največja v zgodovini Telekoma Slovenije, v okviru katere intenzivno nadgrajujemo jedrno, transportno in radijsko dostopovno omrežje; pri tem je 5G na voljo tudi v krajih z manj kot 1000 prebivalci, turističnih krajih in na avtocestnem križu. Tako povečujemo pokritost s 5G, kar je rezultat dela več kot 200 strokovnjakov, ki vsak dan skrbijo za vrhunsko kakovost našega omrežja. V zaključni fazi bomo izpopolnili pokritost z vidika kakovosti signala, hitrosti prenosa podatkov bodo še višje. Popolnoma bomo prenovili tudi jedrno omrežje. Na ta način postavljamo trdne temelje za nadaljnji razvoj 5G-omrežja, ki bo tudi v prihodnje kos naraščajočim potrebam po mobilnem prenosu podatkov in drugih naprednih storitvah," pravi Matjaž Beričič, direktor Omrežja in infrastrukture v Telekomu Slovenije.

Pri načrtovanju in nadgradnji omrežja Telekom Slovenije posebno pozornost namenja energetski učinkovitosti in skrbi za okolje. Tako se je v desetih letih v mobilnem omrežju mobilni podatkovni promet povečal kar za 40-krat, poraba električne energije pa za 10 odstotkov.

Uporabniki omrežje Telekoma Slovenije ocenjujejo kot najboljše in najhitrejše v slovenskem prostoru (vir: Valicon, Spremljanje moči in podobe znamk, zima 2023), ob tem pa so uporabniki Telekoma Slovenije tudi najbolj zadovoljni uporabniki telekomunikacijskih storitev na slovenskem trgu, kar velja tako za uporabo mobilnih kot fiksnih storitev (vir: Valicon, Zadovoljstvo uporabnikov telekomunikacijskih storitev, pomlad 2024).