O-STA

Več sredstev za talne označbe na prometnih površinah

Razlog za povišanje v spodbujanju trajnostne mobilnosti in zagotavljanju večje varnosti

Celje, 21. avgust 2024 - Talne označbe so pomemben del prometne signalizacije in prispevajo k prometni varnosti. Namen talnih označb je, da udeležence v prometu opozarjajo na nevarnosti, prepovedi in drugo zahtevano ravnanje. V zadnjih letih, s širitvijo kolesarskih stez, pločnikov, ob spodbujanju udeležencev k hoji, uporabi javnega prometa ipd., so talne označbe tudi pomemben element trajnostne mobilnosti. Na Mestni občini Celje na letni ravni za to vrsto signalizacije namenjamo znatna sredstva.

Gre za uvajanje novih označb, na primer pri vzpostavljanju novih kolesarskih pasov na cestišču, predvsem pa za obnovo talnih označb. Te namreč zaradi delovanja vremenskih vplivov sčasoma zbledijo oziroma postanejo manj vidne.

Za obnovo talnih označb v Mestni občini Celje skrbi javno podjetje Vodovod - Kanalizacija, ki v občini opravlja javno gospodarsko službo investicijskega vzdrževanja in urejanja cest.

Kot kaže statistika, je bilo letos obnovljenih za skoraj 29 kilometrov črt, 1230 m2 prehodov za pešce in več kot 9 kilometrov kolesarskih stez na vozišču. Poleg tega je bilo obnovljenih 468 m2 modrih podlag za prehode za pešce, 295 m2 napisov Šola, 114 napisov, simbolov in piktogramov. K temu je treba pridati še obnovo puščic, šrafur, označb interventnih poti, parkirišč, avtobusnih postajališč, sprememb prometnega režima, brisanje črt, pikiranje in drugo.

Vrednost obnovljenih in urejenih talnih označb letos znaša že več kot 90 tisoč evrov, do konca leta pa naj bi ta vrednost dosegla približno 162 tisoč evrov. To bo nekaj več kot lani, ko je vrednost teh del skupaj znašala dobrih 116 tisoč evrov. Lani je bilo v celem letu obnovljenih več kot 42 kilometrov črt in 1220 m2 prehodov za pešce.

Z namenom spodbujanja trajnostne mobilnost v mestu in zagotavljanja večje varnosti udeležencev v prometu bomo za talne označbe tudi v prihodnje dobro skrbeli.