O-STA

Ob začetku novega šolskega leta v Celju

Sporočilo za javnost

Začetek novega šolskega leta v Celju pričakujemo optimistično in z zadovoljstvom ob pogledu na aktivno poletje

Celje, 26. avgust 2024 - Čez teden dni se začenja novo šolsko leto, v katerega v Mestni občini Celje vstopa 4.483 osnovnošolk in osnovnošolcev ter 1.562 vrtčevskih otrok. V vseh šolah in vrtcih smo poletje izkoristili za vzdrževalna dela, ponekod tudi za večje investicije. Novo šolsko leto bodo za otroke in mladino zaznamovale tudi obnove igrišč, saj smo proračunska sredstva v ta namen znatno povečali.

Primarno izobraževanje

O osnovnošolskem izobraževanju je na novinarski konferenci govoril vodja aktiva ravnateljev celjskih osnovnih šol Tomaž Končan, ki je pohvalil dobro sodelovanje z občino in med celjskimi šolami. "Dobro sodelovanje vpliva na dobro povezanost šol ter enotnost v delovanju in sprejemanju pomembnih odločitev, kar se zrcali tudi v sodelovanju vseh celjskih osnovnih šol v številnih projektih na občinski, regijski in državni ravni (Evropski teden mobilnosti, Pravljična dežela, Občinski otroški parlament, Dan zdravja, Mladi za Celje, Evropska vas, Bralna značka, ...)," je povedal ravnatelj II. osnovne šole. Dodal je še, da bodo šole tudi letos s pomočjo sofinanciranja Mestne občine Celje izvedle dejavnosti za učence zadnje triade, in sicer Od odpadkov do energije, obisk Tropske hiše in Celje 1991.

V novem šolskem letu bo 9 celjskih osnovnih šol obiskovalo 4.199 otrok (lani 4.234). Šolski prag bo letos prvič prestopilo 445 učencev (lani 382). Na vseh osnovnih šolah so oblikovali dva do tri oddelke prvega razreda. Osnovno šolo Glazija bo obiskovalo 284 učencev.

V Glasbeno šolo Celje je letos v vseh programih osnovnega glasbenega izobraževanja, predšolske glasbene vzgoje, glasbene pripravnice, programu glasba, programu plesa in nadstandardnih programih vpisanih 876 učencev, medtem ko so na srednji stopnji izobraževanja v programu umetniške gimnazije, ki se izvaja skupaj s I. gimnazijo v Celju, vpisani 103 dijaki. Skupaj bo v letošnjem šolskem letu vpisanih 979 učencev in dijakov, kar sta dva več kot lani, v 43 oddelkih.

Predšolska vzgoja

V treh celjskih javnih vrtcih bo 1. septembra 2024 1.562 otrok (lani 1.582), pri čemer se število še spreminja, prvič pa bo prag vrtca prestopilo 311 otrok (lani 384).

Vrtci so za oblikovali 92,5 oddelka, kar je v primerjavi z lanskoletnim septembrom za pet oddelkov manj.

Na čakalnih seznamih vrtcev za medletni sprejem je trenutno 95 otrok (lani 108). Kot običajno bomo tudi tem otrokom, ko bodo izpolnili starostni pogoj, omogočili medletni sprejem.

Delež vključenosti celjskih otrok v institucionalno varstvo je v šolskem letu 2023/2024 znašal 78,1 %, kar je za 2,3 odsotne točke manj kot leto poprej

Nova ravnateljica

Prvega septembra nastopi pet letni mandat ravnateljici Vrtca Anice Černejeve Mojci Meke, ki je bila do sedaj zaposlena na delovnem mestu vzgojiteljice.

Mateja Obrez, vodja aktiva ravnateljev celjskih osnovnih šol, je povedala: "V ospredju naših prizadevanj bo zagotavljanje kakovostnega in strokovno ustreznega vzgojno-izobraževalnega dela. Prednostne vsebine letošnjega leta bodo prav gotovo povezane s trajnostnim razvojem, gozdno pedagogiko z izkoriščanjem naravnih danosti ter umetno-kulturno vzgojo kot odziv na aktualne izzive današnjega časa.

Otroci bodo poleg prilagoditev trenutnim potrebam na področju obogatitvenih dejavnosti deležni tudi razširitve nadstandardnih dejavnosti. Tako bodo imeli predšolski otroci drugo leto zapored možnost letovanja na Celjski koči, izkušnje iz preteklega leta so se izkazale za zelo pozitivne. Prvič smo pristopili k pripravi abonmaja s področja kulturnega udejstvovanja predšolskega otroka v lokalnem okolju, ki se bo izvajal ob pomoči financiranja občine. Prav tako bomo veliko pozornosti namenili gozdni pedagogiki v sodelovanju z Zavodom za gozdove."

Investicijsko vzdrževanje šol in vrtcev

Župan Mestne občine Celje Matija Kovač je predstavil investicijsko vzdrževanje šol in vrtcev ter obnove otroških in športnih igrišč. V času poletnih počitnic so bila na osnovnošolskih objektih tako kot vsako leto izvedena manjša investicijsko-vzdrževalna dela. Večja investicija je bila predvidena na I.OŠ, in sicer obnova fasade po projektnih pogojih ZVKDS. Skupna vrednost investicijskih vlaganj je 393.128,76 EUR.

· Na I.OŠ bomo izvedli obnovo fasade na J,V in Z strani šole. Vrednost investicije je 325.374,81 EUR z DDV;

· Na OŠ Lava smo v celoti obnovili štiri vhode. Vrednost investicije je 29.822,61 EUR z DDV;

· Na OŠ Glazija smo postavili klančino/podest za vstop v telovadnico na Z strani objekta, izvajalec del je bilo Javno podjetje Zelenice, ter preuredili dva prostora v novo učilnico in zamenjali razsvetljavo z led svetili. Vrednost del je bila 17.734,56 EUR z DDV;

· Na OŠ Frana Kranjca smo obnovili keramiko v kuhinji in v sanitarijah v vrednosti 4.983,70 EUR z DDV.

· Na POŠ Šmartno v Rožni dolini smo izvedli nujna vzdrževalna dela v prostorih šole in vrtca, v vrednosti 15.213,08 EUR z DDV.

V času poletnih počitnic smo v vrtcih izvedli investicijsko - vzdrževalna dela v objektih in na igriščih (zamenjava dotrajanega pohištva, opreme in igral ter večja tekoča vzdrževalna dela).

V enoti Gaberje Vrtca Tončke Čečeve je potekala izbira izvajalca za sanacijo terase v Westnovi vili.

V enoti Luna Vrtca Anice Černejeve izvajamo sanacijo dela vodovodne napeljave v vrednosti 77.120,81 EUR z DDV. Izvajalec del je REMONT.

Zamenjava zemljine na igriščih celjskih javnih vrtcev

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je od leta 2019 saniralo igrišča pri sedmih vrtcih in igrišče na Savinjskem nabrežju.

Za sanacijo zemljine so predvidena še tri igrišča: pri Vrtcu Anice Černejeve, enota Sonce, Vrtcu Zarja, enota Čira čara, in Vrtcu Tončke Čečeve, enota Gaberje. Trenutno je ministrstvo v fazi priprave dokumentacije za izvedbo del v enoti Sonce.

Do sedaj je bilo iz proračuna Republike Slovenije za sanacijo osmih igrišč namenjenih 2.322.833 EUR.

Novogradnja šest oddelčnega Vrtca Zarja, enota Čira Čara

Novogradnja šest oddelčnega vrtca je v fazi izdelave PZI. Zaradi razpisanih pogojev Javnega poziva Eko sklada je potrebno PZI dokumentacijo še dopolniti.

Vrednost investicije je trenutno ocenjena na 3.904.280 eur (brez DDV). Natančno oceno bomo imeli, ko bo izdelana projektna dokumentacija.

Začetek gradnje je odvisen tudi od projekta sanacije zemljine na tem območju, kjer je investitor Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Župan Matija Kovač je poudaril, da bomo tudi v naslednjem šolskem letu veliko vlagali v obnovo otroških igrišč in športnih površin: "Obnove površin za kakovostno preživljanje prostega časa in športno udejstvovanje smo pospešili ter znatno povečali proračunska sredstva, namenjena takšnim obnovam," je dejal župan.

· Obnovljeno je otroško igrišče v Mestnem parku. Kupili in namestili smo nova igrala ter nasuli nov pesek.

· Obnovljeno je otroško igrišče v Brodarjevi ulici, MČ Dolgo polje, kjer smo ohranili značaj zelenega dvorišča, ustvarili kotičke za raznoliko druženje in igro ter poskrbeli, da je območje privlačno za vse generacije.

· Začeli smo z ureditvijo nogometnega igrišča pri Dijaškem domu. Podlaga bo umetna trava, okoli igrišča bomo postavili leseno ograjo. Dela izvaja Javno podjetje Zelenice, vrednost investicije ocenjujemo na cca. 30.000 €.

· Začeli smo z obnovo otroškega igrišča in postavitvijo tribun na obstoječem športnem igrišču v KS Teharje. Vrednost obnove znaša skupaj 56.574,34 € z DDV, od tega bo KS Teharje prispevala finančna sredstva v višini 20.000 €.

· Še v tem letu bomo obnovili tribune na športnem igrišču pri Osnovni šoli Hudinja.

· Do konca avgusta pričakujemo projektno dokumentacijo za obnovo otroških igrišč na Trubarjevi ulici (MČ Savinja), na Čopovi ulici (MČ Savinja), na Pod Javorškovi ulici (MČ Gaberje) in na Kalvariji (KS Aljažev hrib). Še v tem letu načrtujemo obnovo otroškega igrišča v Trubarjevi ulici.

· V začetku septembra pričakujemo projektno dokumentacijo za obnovo igrišča Pod lipami (MČ Dečkovo naselje). Za sofinanciranje v višini 50.000 € smo se prijavili na razpis MGTŠ.

· Pred postopkom izbire izvajalca je obnova športnega igrišča v KS Trnovlje, kjer je že pripravljen popis del.

Prometna varnost otrok

Klemen Terbovc iz Službe za varstvo okolja in promet na Mestni občini Celje je povedal, kako bomo predvsem v prvih šolskih dneh poskrbeli za varnost otrok in mladih v prometu. Tako kot v preteklih letih bomo tudi letos prometni varnosti učencev namenili posebno pozornost. V okoliših vseh osnovnih šol v Mestni občini Celje bo v prvem šolskem tednu zagotovljeno varovanje na prehodih za pešce. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Celje bo preventivno akcijo na prehodih za pešce organiziral v sodelovanju z društvi upokojencev v Mestni občini Celje, Policijsko postajo Celje, Medobčinskim inšpektoratom in redarstvom Mestne občine Celje ter ZŠAM Celje.

Poostrene bodo tudi meritve hitrosti.

Zemljevid osnovnošolskih poti: https://www.lillyval.si/mestna-obcina-celje

Nasveti za starše pri prometni vzgoji otrok: https://www.avp-rs.si/wp-content/uploads/2012/02/prvi-koraki-v-svetu-prometa.pdf

Osnovnošolski prevozi

Za šolska leta 2023/2024, 2024/2025 in 2025/2026 sta na podlagi javnega naročila izbrana dva prevoznika pogodbenih osnovnošolskih prevozov in sicer Nomago in Edvard Vengust. Prevoznika skupaj s šolami in Mestno občino Celje zagotavljata varne prevoze.

Poletne aktivnosti

Vodja Oddelka za družbene dejavnosti dr. Boja Cvelfar se je celjski javnim zavodom in podjetjem zahvalil za njihove raznolike poletne dejavnosti za otroke in mlade ter predstavil nekatere aktivnosti, ki jih je Mestna občina Celje omogočila v sodelovanju z zavodi in podjetji.

Počitniško delo

V sodelovanju s Celjskim mladinskim centrom smo otroke in mlade povabili na počitniško delo v Javno podjetje Zelenice, Poklicno gasilsko enoto Celje in Inkubator Savinjske regije. V vseh treh organizacija so zadovoljni, prav tako so se dobro počutili mladi. V Zelenicah je delalo 50 dijakov, študentov in praktikantov, na PGE Celje 9 in v Inkubatorju 2.

Poletno počitniško varstvo

Na I. osnovni šoli Celje so v sodelovanju z Mestno občino Celje že desetič zapored organizirali poletno počitniško varstvo. Potekalo je od 26. junija do 30. avgusta.

Poletnega počitniškega varstva se je udeležilo približno 250 učencev od 1. do 5. razreda, in sicer iz 15 občin oziroma 32 osnovnih šol. Nekaj več kot 180 otrok je bilo iz Mestne občine Celje. Pri izvedbi PPV je sodelovalo 23 pedagoških delavcev.

Ob 10. obletnici PPV smo skupaj s I. OŠ izjemno ponosni, da s projektom omogočamo ohranjamo otrokom kakovostno preživljanje počitniškega časa in staršem, ki nimajo varstva, olajšamo delovne dni.

Aktivne počitnice

V petek, 23. avgusta 2024, smo v sodelovanje s Celjskim mladinskim centrom uspešno zaključili Aktivne počitnice. Kar 8 tednov poletnih počitnic so animatorji preživeli v mestnih četrtih in krajevnih skupnostih, kjer so organizirali obogatitvene dejavnosti v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje, Ljudsko univerzo Celje in JZ SOCIO.

Aktivne počitnice je obiskalo 175 otrok.

Namen skupnega projekta je otroke in mlade spodbuditi k aktivnemu in zabavnemu preživljanju prostega časa, hkrati pa jih ozaveščati o pomembnih tematikah ter jih seznanjati z novimi dejavnostmi in aktivnostmi.

V sodelovanju z Ljudsko univerzo Celje so izvajali delavnice na temo medvrstniškega nasilja in na temo čustev. Javni zavod SOCIO je poskrbel za vključevanje starejših oseb v aktivnosti prek ozaveščanja o medijski pismenosti in krepitvi spomina. Osrednja knjižnica Celje je poskrbela za promocijo branja in bralne pismenosti ter njihovega programa Moja izbira je branje.

Počitniške kolonije in šola v naravi

Preko programa socialne ter zdravstvene kolonije v Celjskem domu v Baški, ki ga sofinancira Mestna občina Celje, je letos v juliju in avgustu letovalo 385 otrok (271 otroci iz Mestne občine Celje in 114 otrok iz drugih občin).

Programa šole v naravi se je letos v juniju udeležilo 148 otrok iz I. OŠ, III. OŠ in IV. OŠ.

V mesecu septembru se bo programa šole v naravi udeležilo predvidoma 272 otrok iz OŠ Lava, OŠ Frana Kranjca, II. OŠ, OŠ Frana Roša in OŠ Hudinja.

"Vse te aktivnosti uresničujejo tudi načela Trajnostne strategije za kakovostno sobivanje in sodelovanje vseh generacij v Mestni občini Celje," je povedal dr. Bojan Cvelfar in povabil na 4. strokovno srečanje celjskih pedagogov, ki ga pripravljamo v okviru uresničevanja načel in smernic Trajnostne strategije za kakovostno sobivanje in sodelovanje vseh generacij v Mestni občini Celje.

Srečanje bo v četrtek, 29. avgusta 2024, ob 15.00 v veliki športni dvorani I. osnovne šole Celje. Naši letošnji osrednji gostje bodo športnica Sara Isaković, glasbenik Rok Terkaj - Trkaj ter pedagog in avtor Urban Urbanc.

Na današnji novinarski konferenci je sodeloval tudi vodja aktiva ravnateljev celjskih srednjih šol, Iztok Leskovar, ki je pohvalil sodelovanje tako z Mestno občino Celje kot s celjskimi osnovnimi šolami in vrtci. Povedal je, da so bile celjske srednje šole v zadnjem času uspešne pri pridobivanju sredstev za pomembne investicije in da bo letos največ denarja namenjenega celoviti obnovi Dijaškega doma. Celjske srednje šole bo v šolskem letu 2024/25 obiskovalo okoli 7.700 dijakinj in dijakov.

***

Celje, 26. avgust 2024

Številka: 091-6/2024