O-STA

Na Celjskem gradu tradicionalen srednjeveški dan in prvič šah v živo

Prvič v Sloveniji - šah v živo na Celjskem gradu

V okviru Poletja v Celju bo na Celjskem gradu zadnjo avgustovsko soboto mogoče doživeti avtentično srednjeveško življenje. Potekal bo namreč 26. Srednjeveški dan, v okviru katerega bo sodelovalo več kot 100 nastopajočih v kostumih, spoznati bo mogoče srednjeveške obrtnike in grajsko tržnico. Prvič v Sloveniji bo na ogled šah v živo, ena od novosti pa bodo tudi prizori iz življenja mlade Barbare Celjske.

Zaključek prireditev v okviru Poletja v Celju bo tudi letos srednjeveški dan. Ta bo že 26. po vrsti, z obiskom pa bodo obiskovalci vseh generacij dobili vpogled v zgodbe Celjskih grofov in življenje na gradu od 14. do 16. stoletja. "Več kot 100 nastopajočih iz Slovenije, Hrvaške, Italije in Slovaške bo poskrbelo za avtentično doživetje srednjega veka in življenja Celjskih grofov. Pripravili smo tudi kar nekaj novosti, med katerimi je zagotovo največja šah v živo. Tega bo v Sloveniji mogoče videti prvič. Gre za nenavadno partijo šaha: kombinacijo zgodovinskega mečevanja in gledališča v starinskih kostumih. V epskem programu bo sodelovalo več kot 35 nastopajočih, ki bodo razburljiv boj dveh možganov prenesli na veliko šahovnico," je tik pred tradicionalno prireditvijo, ki se bo na Celjskem gradu začela ob 15. uri, povedala mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje. Dodala je še, da bodo zagotovo ogleda vredni tudi: predstava z zastavami iz 15. stoletja, kolo sreče, prizori iz življenja mlade Barbare Celjske, viteški boji, srednjeveški obrtniki, grajska tržnica, ognjeni šov.

V Zavodu Celeia Celje, v katerem pripravljajo program Poletje v Celju ter med drugim upravljajo s Celjskim gradom, so tudi pri snovanju programa srednjeveškega dne upoštevali trajnostne smernice. Prvič se bo na prizorišče mogoče odpraviti peš po Pelikanovi poti v družbi vodnika, v uporabi bo povratna embalaža iz kolekcije Celje 1451, voda iz pitnika, lokalno pridelana hrana in obrtniki.

Kot vsako leto bo cesta na grad zaprta, od 14.30 ure bo na voljo brezplačen avtobusni prevoz.

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje ■ Krekov trg 3 ■ SI-3000 Celje

t +386 (0)3 42 87 930 ■ e zavod.celeia@celje.si