O-STA

Telekom Slovenije na območju Ptuja z okolico omogoča priklop na optiko dodatnim gospodinjstvom

Ptuj, 2. september - Telekom Slovenije na območju Mestne občine Ptuj omogoča priklop v svoje optično omrežje dodatnim gospodinjstvom. Priklop na najsodobnejše optično omrežje je na voljo v širšem mestnem območju Ptuja ter v naseljih Mestni vrh in Spuhlja. Med septembrom in novembrom bo Telekom Slovenije zgradil še 350 optičnih priključkov v naseljih Orešje, Sovretova pot, Vičava in Klepova ulica ter v oktobru 90 optičnih priključkov na Zagrebški cesti 88-122, na Turniški cesti in v Sodnicah. Vklop novih naročnikov bo potekal predvidoma od septembra dalje, krajani pa bodo o možnosti naročila predhodno obveščeni. Prehod na optiko je tako za obstoječe kot nove naročnike brezplačen.

Ključne prednosti optičnih povezav pred, na primer, kabelsko tehnologijo so zanesljivost, varnost, visoke hitrosti interneta, boljša kakovost slike in zvoka, manjša zakasnitev. Optika, ki je tehnologija prihodnosti, je tudi bolj stabilna v primeru udara strel ali nihanja električnega toka. Pri tem se stabilnost, zanesljivost in visoke hitrosti povezav ohranjajo tudi na večjih razdaljah od central, kar je še posebej pomembno za zagotavljanje kakovostnih storitev na podeželju in izven naselij.

V optičnem omrežju imajo uporabniki na voljo zmogljiv in zanesljiv internetni dostop s prenosnimi hitrostmi do 2 Gbit/s, na zahtevo tudi do 10 Gbit/s.

Kjer ni možnosti optičnih povezav, Telekom Slovenije uporabnikom zaradi izjemne zmogljivosti svojega mobilnega omrežja fiksne storitve omogoča prek mobilnih tehnologij 4G in 5G. S tehnologijo 4G pokriva 98 odstotkov prebivalstva in jo še izboljšuje. S 5G trenutno zagotavlja že 65-odstotno pokritost prebivalstva, v naslednjem letu bo pokritost prebivalstva 99-odstotna.

Telekom Slovenije omrežje načrtuje in nadgrajuje skladno s potrebami uporabnikov in razvojno naravnano strategijo. Je upravljavec kritične infrastrukture z lastnim regionalnim hrbteničnim omrežjem. Z naprednimi mehanizmi za kibernetsko zaščito ter omrežnim-nadzornim-storitvenim centrom zagotavlja zanesljivo in varno delovanje storitev.

Zainteresiranim so za več informacij na voljo svetovalci na terenu in v Telekomovem centru Ptuj. Ta je od konca julija na novi lokaciji, v nakupovalnem središču Supernova na Ormoški cesti.