O-STA

Akademija umetnosti na Ars Electronica Festival

ARS ELECTRONICA 2024:

HOPE - Who will turn the tide

(UPANJE - Kdo bo obrnil tok dogodkov)

AKADEMIJA UMETNOSTI, UNIVERZA V NOVI GORICI:

Poglej me v oči - ta čas je ZDAJ!

(Look Me in The Eye - The Time is NOW!)

Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici je že četrtič zapored povabljena, kot edina izobraževalna ustanova iz Slovenije, na enega največjih svetovnih festivalov na presečišču umetnosti, tehnologije in družbe - na Ars Electronica Festival (Linz, Avstrija). Razstavljala bo dela študentk in študentov pod naslovom Poglej me v oči - ta čas je zdaj!

Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici z večmedijsko razstavo ponovno gostuje na Ars Electronica Festivalu. Študentska dela bodo predstavili na razstavišču za izobraževalne ustanove - sekcija Campus. Ars Electronica Festival je eden največjih festivalov intermedijske umetnosti na svetu, ki se osredotoča na umetnost, tehnologijo in družbo. Vsako leto se organizatorji festivala odločijo za temo, letos je ta: HOPE - who will turn the tide / UPANJE - kdo bo obrnil tok dogodkov.

Tudi letos Akademija umetnosti UNG predstavlja študentska dela različnih medijev - od interaktivnih projektov, zvočnih in ambientalnih del, fizičnih instalacij do kontemplativnih filmskih esejev. Razstavo sestavlja pet sklopov: Upanje in eksistencialna žalost v antropocenu, Futurama: Vizija leta 2086, I's, Pogledi med svetovi in Osebna razmišljanja (program kratkih filmov), ki vsi ponujajo osebni pogled na to, kako dojemamo čas ali kako ta vpliva na nas in kako nas oblikuje kot ljudi. Vsa dela so združena pod skupnim naslovom, ki je hkrati tudi poziv k akciji: Poglej me v oči - ta čas je ZDAJ!

Kuratorica razstave, direktorica programa Akademije umetnosti UNG, prof. Rene Rusjan, se sprašuje: "Upanje: Kdo bo obrnil tok? - to je dejansko vprašanje, ki si ga vedno bolj pogosto postavljamo. Kdo bo to storil? In kdaj, v kratkem? V katero smer se bo obrnil tok? Ali bomo to storili mi? Toda kdo smo mi? Ali smo 'mi' ena sama enota, ki lahko stopi skupaj in se odzove, da bi naredila spremembo, pozitiven korak k temu, da se ta tok končno obrne? Vendar, ali si sploh želimo istih stvari, doživljamo isto bolečino, isto veselje, delimo iste skrbi? Radi bi verjeli, da je tako in da si želimo varne prihodnosti za vso družbo, za ves svet. Hej, začnimo z nama dvema! Poglej me v oči - ta čas je zdaj!"

Sodelujoče_i študentke_i: Milan Bajčetić, Polina Bakalski, Luka Carlevaris, Ana Evtić, Nel Jeraj Sedej, Blaž Stantič Kobal, Primož Lukežič, Natalia Polonskaia in Tamara Taskova. Letos bo prvič, v sklopu univerzitetnega razstavnega programa Campus, podeljena tudi nagrada za najboljše študentsko delo.

KOLOFON:

Kuratorica: Rene Rusjan, direktorica programa, Akademija umetnosti UNG

Mentorice_ji: Jasna Hribernik, Robertina Šebjanič, Rene Rusjan, Olga Toni, Jan Cvitkovič, Martin Turk

Producenta: Rok Govednik, Polona Dolžan

Tehnična podpora: Urša P. Bonelli

Odgovorna oseba: Boštjan Potokar, dekan Akademije umetnosti UNG

KAJ: Akademija umetnosti, Univerza v Novi Gorici, Razstava z naslovom: Poglej me v oči - ta čas je ZDAJ! na Ars Electronica Festivalu

KJE: Ars Electronica Festival, POSTCITY Linz (AT)

KDAJ: 4. - 8. september 2024, Campus Exhibition, vsak dan med 10h - 18h

KONTAKT: Rok Govednik, rok.govednik@ung.si 05 3315 231, 051 336 770

Akademija umetnosti: https://au.ung.si

Univerza v Novi Gorici: https://ung.si/sl/

Naša razstava na spletišču Ars Electronice: https://ars.electronica.art/hope/en/look-me-in-the-eye-the-time-is-now/

O Akademiji umetnosti, Univerza v Novi Gorici (SI):

Na Akademiji umetnosti UNG izvajajo dodiplomski program Digitalne umetnosti in prakse ter nadgradnjo - magistrski program Medijske umetnosti in prakse. V sklopu vertikale študentje prehajajo med okolji in nosilnimi moduli animacije, filma, fotografije, novih medijev, sodobnih umetniških praks, scenskih prostorov in umetnost-znanost-tehnologija. Tako kot tudi sicer na univerzi, daje tudi Akademija velik poudarek mednarodni aktivnosti študentov in mentorjev, kar dokazujejo uspehi in nagrade na številnih domačih ter mednarodnih festivalih in razstavah.

O Ars Electronica Festivalu, Linz (AT):

Festival umetnosti, tehnologije in družbe Ars Electronica se je začel leta1979. Prehod v digitalno tehnologijo je prinesel razmislek in novi pogled na prihodnost. Festival se je razvijal na stičišču umetnosti, tehnologije in družbe. Na zanimivih prizoriščih v Linzu: pristanišče, mreža podzemnih predorov, samostan, tovarna za predelavo tobaka in nekdanji logistični objekt avstrijske pošte več kot štiri desetletja množijo projekti, s številnimi umetniki in znanstveniki iz celega sveta dogodek spremlja tudi množica akreditiranih novinarjev in blogerjev. K neprekosljivemu duhu festivala ključno prispeva tudi na tisoče obiskovalcev.

Fotografije v visoki kvaliteti so tukaj: https://www.dropbox.com/scl/fo/ng66bko8132cebo4cb2jl/ADBLB2p4pXI_98WjYPg2taE?rlkey=sfhplvptc9cwpqoezxksy4v9m&st=a79exzdy&dl=0

Za več informacij, fotografij se obrnite na:

Rok Govednik, rok.govednik@ung.si

05 3315 231

051 336 770