O-STA

Prireditve Poletja v Celju 2024 navdušile skoraj 25.000 obiskovalcev

Celjski grad avgusta obiskalo 33 % več turistov kot lani.

SPOROČILO ZA JAVNOST

V okviru Poletja v Celju 2024 se je od konca junija do zadnjega avgusta zvrstilo več kot sto dogodkov, od tega 80 v organizaciji Zavoda za turizem Celeia Celje. Na njih so našteli okrog 25.000 obiskovalcev, kar je 33 % več kot lani. Odličen je bil tudi obisk Celjskega gradu. Avgusta je najbolj obiskano turistično atrakcijo Celja obiskalo 33 % več turistov kot v enakem obdobju lani.

Program Poletja v Celju je letos zaznamovalo več kot sto dogodkov, od tega 80 v organizaciji Zavoda Celeia Celje. Koncerte klasične in zabavne glasbe, muzikal, gledališke predstave, predavanja, predstavitve knjig, kulinarične in druge dogodke na Celjskem gradu in v starem mestnem jedru je obiskalo skoraj 25.000 ljudi, kar je 33 % več kot lani. "Zelo smo veseli, da tudi podatki o odličnem obisku prireditev v okviru Poletja v Celju potrjujejo, da smo program poletnih kulturnih in zabavnih dogodkov dobro zasnovali in z njim zadovoljili raznolike okuse tako Celjank in Celjanov, prebivalcev okolice mesta, kot tudi turistov iz drugih delov Slovenije in celo iz tujine. V starem mestnem jedru smo sami in v so-organizaciji s partnerji poskrbeli za pester poletni utrip na različnih mestnih prizoriščih. Prvič smo gostili koncerte festivala stare glasbe Seviqc. Odlično je uspela vrnitev muzikala Veronika Deseniška, obiskovalci Celjskega gradu so bili med drugim navdušeni nad programom 26. Srednjeveškega dne in prvim prikazom šaha v živo. Doživeli so tudi premierno uprizoritev potopitvenega gledališča Celjski vsi," je po zaključku programa Poletje v Celju 2024 ocenila mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje. Nuša Komplet Peperko, avtorica uprizoritvene predloge Celjski vsi in dramaturginja je dodala, da je uprizoritev zares zaživela šele v čudoviti, naravni scenografiji Celjskega gradu in z obiskovalci, ki so sprejeli igro in skupaj z ustvarjalci raziskovali zgodbo Celjskih. Mojca Majcen, avtorica idejne zasnove in asistentka koreografije pa je izpostavila, da je celotna ekipa dihala skupaj in ustvarila edinstven projekt. Na drugi strani je občinstvo dokazalo, da je dovzetno tudi za drugačno, bolj interaktivno izkušnjo.

Podobno rast kot pri številu obiskovalcev dogodkov so zabeležili tudi pri turističnem obisku. Samo avgusta je Celjski grad obiskalo 33 % več turistov kot lani. Med njimi jih je bilo največ z Madžarske (38 % več kot avgusta lani, ko so bili tretji najštevilčnejši tuji gostje). Sledijo jim turisti iz Italije (teh je bilo letos 20 % več kot lani) in Francije (10 % rast v primerjavi z avgustom 2023). Največjo razliko v število tujih turistov na Celjskem gradu v primerjavi z avgustom 2023 pa so zaznali pri gostih iz Hrvaške (300 % rast), Španije (94 % rast) in Nizozemske (90 % rast).

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje ■ Krekov trg 3 ■ SI-3000 Celje

t +386 (0)3 42 87 930 ■ e zavod.celeia@celje.si