O-STA

Zavod Celeia Celje s partnerji uspešen na razpisu Interreg Slovenija-Hrvaška

Živa zgodovina na Celjskem gradu

Zavod Celeia Celje je bil skupaj s partnerji iz Slovenije in Hrvaške uspešen na razpisu Interreg Slovenija-Hrvaška. Skupna vrednost projekta Krepitev čezmejne mreže "živih" gradov s spodbujanjem vključujočega in dostopnega čezmejnega kulturnega turizma je 1,87 milijona evrov. Zavod Celeia Celje bo za svoje aktivnosti iz Evropske unije prejel dobrih 200 tisoč evrov.

V projektu Krepitev čezmejne mreže "živih" gradov s spodbujanjem vključujočega in dostopnega čezmejnega kulturnega turizma z akronimom Living Castles 2.0 bo sodelovalo šest partnerjev iz Slovenije in Hrvaške. Poleg vodilnega, to je Raziskovalno izobraževalno središče dvorec Rakičan, iz Slovenije še Zavod Celeia Celje in Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj ter iz Hrvaške Gradski muzej Varaždin, Muzej Međimurja Čakovec in Muzeji Hrvatskog Zagorja.

Cilj projekta Living Castles 2.0 je s pomočjo vključevanja in uprizarjanja kulturne dediščine v turistične namene ter z razvojem in implementacijo novih kulturno-turističnih doživetij ter kulturno-turističnih ponudb spodbujati in krepiti čezmejni kulturni turizem s ponudbo višje kakovosti in manjšega števila edinstvenih doživetij skladno z lokalno in zgodovinsko identiteto podeželskih območij ter s potrebami ranljivih skupin. "S projektnimi aktivnostmi bomo nadgradili (v časovnem, raznolikem in kakovostnem smislu) obstoječe vsebine programa Živa zgodovina na gradu. Razvijali bomo nova kostumirana tematska vodenja in z usposabljanji, ustreznimi kostumi, natančno opredeljenim protokolom, zagotavljali visoko stopnjo kakovosti posameznih doživetij. Dogajanje na Celjskem gradu bomo s pomočjo sredstev dodatno obogatili. Ker so Celjski grofje posedovali tudi t. i. spodnji grad, danes Knežji dvor, bomo tudi na lokaciji slednjega z dogodki obenem prispevali k oživitvi starega mestnega jedra," je o projektnih aktivnostih Zavoda Celeia Celje v okviru projekta Living Castles 2.0 povedala direktorica mag. Maja Voglar ter dodala, da je uspeh na razpisu za zavod in doživetja na Celjskem gradu zelo pomemben. S sredstvi, iz Evropske unije jih bodo prejeli dobrih 200 tisoč evrov, bodo namreč hitreje kot bi sicer zagotovili raznoliko in kakovostnejšo kulturno-turistično ponudbo ter povečali splošno dostopnost celjske kulturne dediščine.

Celotna vrednost projekta Living Castles 2.0, ki bo trajal 30 mesecev je 1,87 milijona evrov, od tega jih bo Evropska unija prispevala 80 %.

Projekt Living Castles 2.0 sicer predstavlja nadgradnjo projekta Living Castles (Interreg SI-HR 2014-2020), ki si je prizadeval za ohranjanje in valorizacijo dvorcev in gradov skozi razvoj skupne čezmejne turistične ponudbe ter integracijo inovativnih aktivnosti ohranjanja in predstavljanja dediščine.

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje ■ Krekov trg 3 ■ SI-3000 Celje

t +386 (0)3 42 87 930 ■ e zavod.celeia@celje.si