O-STA

Elektrofest 2024: 12 let navdiha in energetske prihodnosti za mlade

Bliža se že dvanajsti Elektrofest (foto_arhiv FE UL)

V četrtek, 12. septembra, bo potekal že 12. Elektrofest. Dogodek je namenjen srednješolcem, ki jih zanima svet inovacij v energetiki. Štiri uveljavljene elektroinstitucije - Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE), Elektroinštitut Milan Vidmar (EIMV) ter družbi ELES in GEN energija - bodo na zanimiv in interaktiven način ponovno opismenjevale mlade. Dogajanje bo potekalo pred in na UL FE ter na EIMV.

Pester izbor "elektropostaj"

Mladi bodo na letošnjem Elektrofestu lahko obiskali štiri "elektropostaje". Družba ELES bo na UL FE predstavila uporabo vodika v prihodnosti ter napredne tehnologije, ki jih razvijajo. UL FE pripravlja interaktivno delavnico, na kateri bodo dijaki s pomočjo utripajoče svetilke spoznali izmenično napetost in delovanje transformatorja. Gen energija bo predstavila 3D simulacijo zgradbe in delovanja tlačnovodnega reaktorja ter simulacijo zagona in delovanja Nuklearne elektrarne Krško. Na EIMV pa bodo radovedni mladi pod drobnogled vzeli pojav strel preko predstavitve področja atmosferskih razelektritev ter sistema SCALAR, sistema za avtomatsko lokalizacijo atmosferskih razelektritev.

Zabaven spremljevalni program

Vzporedno z delavnicami bo potekal zabavni program Elektrofesta.Ekipa Radia Antena z Gverilcem Birkom bo poskrbela, da obiskovalcem ne bo dolgčas. Mladi bodo lahko spoznali tudi najsodobnejše projekte Mladinskega tehnološkega centra - Zavoda 404, ki si prizadevajo za oblikovanje globalne mreže tehnoloških centrov in skupnosti, ki bi mladim omogočila razumevanje in spremljanje tehnologije v celotnem kreativnem procesu.

Več informacij o dogodku lahko dobite na spletni strani UL FE.